Home 5 Blogs 5 Denk goed na over je bedrijfspositionering

Denk goed na over je bedrijfspositionering

Bedrijfspositionering - Force21

Als IT Managed Service Provider (MSP) is het belangrijk om je goed te positioneren in de concurrerende markt. Je wilt je onderscheiden van andere aanbieders en klanten aantrekken die passen bij jouw bedrijf. In dit blogartikel geven we je tips en adviezen om jouw MSP succesvol te positioneren.

1. Begrijp jouw doelgroep

Een cruciale eerste stap in het positioneren van je MSP is het begrijpen van je doelgroep. Wie zijn jouw ideale klanten? Wat zijn hun behoeften en uitdagingen? Zorg dat je inzicht hebt in hun wensen en problemen en dat je jouw dienstverlening hierop afstemt. Door je te richten op een specifieke doelgroep, kun je je diensten beter afstemmen op hun wensen en je onderscheiden van de concurrentie. Lees ons artikel Waar zit jouw nieuwe klant? voor meer inzichten over jouw doelgroep.

2. Ontwikkel een Unique Selling Point (USP)

Om je te onderscheiden van andere MSP’s is het belangrijk om een Unique Selling Point (USP) te ontwikkelen. Wat maakt jouw bedrijf uniek en waarom zouden klanten voor jou moeten kiezen? Denk hierbij aan zaken als jouw specialisaties, unieke diensten, ervaring en klantenservice. Zorg ervoor dat jouw USP duidelijk wordt gecommuniceerd op jouw website, in marketingmateriaal en in gesprekken met potentiële klanten. Lees hoe jezelf uniek neerzet in het volgende artikel Blue Ocean – Wat maakt jou uniek? 

3. Bied meerwaarde

Positioneer jezelf als een MSP die meerwaarde biedt aan klanten. Dit doe je door niet alleen technische oplossingen aan te bieden, maar ook door proactief met klanten mee te denken en advies te geven. Hiermee laat je zien dat je begrijpt wat jouw klanten nodig hebben en dat je bereid bent om een stapje extra te zetten om hen te helpen. Zo bouw je een sterke en langdurige relatie op met jouw klanten.

4. Wees consistent in jouw branding

Zorg voor een consistente uitstraling van jouw bedrijf, zowel online als offline. Dit betekent dat je een herkenbare huisstijl en tone of voice moet hanteren in al jouw communicatie. Denk hierbij aan jouw logo, kleurgebruik, lettertype, website, social media en marketingmateriaal. Een consistente branding zorgt voor herkenbaarheid en professionaliteit en helpt jouw MSP om zich te onderscheiden van de concurrentie.

5. Investeer in online aanwezigheid

Tegenwoordig is het essentieel om online goed vindbaar en zichtbaar te zijn. Zorg daarom voor een professionele en gebruiksvriendelijke website, waarop jouw diensten, USP en klantverhalen duidelijk worden gepresenteerd. Maak daarnaast gebruik van social media om jouw bedrijf te promoten en te netwerken met potentiële klanten. Vergeet niet om je website te optimaliseren voor zoekmachines (SEO) om zo beter vindbaar te zijn voor jouw doelgroep.

6. Netwerk en bouw relaties op

Naast jouw online aanwezigheid is het belangrijk om te netwerken en relaties op te bouwen met potentiële klanten, partners en andere belanghebbenden in de IT-branche. Bezoek branche-evenementen, seminars en netwerkbijeenkomsten om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen en waardevolle contacten op te doen. Vergeet ook niet om te netwerken binnen jouw bestaande klantenkring. Vraag hen om referenties en aanbevelingen, en moedig hen aan om jouw bedrijf te promoten binnen hun eigen netwerk. Mond-tot-mondreclame is een krachtige marketingtool en kan jouw MSP helpen om verder te groeien.

7. Zet in op klanttevredenheid en -retentie

Een tevreden klant is een trouwe klant. Zorg er daarom voor dat jouw klantenservice van hoge kwaliteit is en dat je snel en effectief reageert op vragen en problemen van klanten. Bied daarnaast proactief ondersteuning aan en houd klanten op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en diensten die voor hen relevant kunnen zijn. Door te investeren in klanttevredenheid en -retentie, bouw je een loyale klantenkring op en versterk je jouw reputatie in de markt.

8. Analyseer en evalueer regelmatig

Om jouw MSP succesvol te positioneren, is het belangrijk om regelmatig de prestaties van jouw bedrijf te analyseren en evalueren. Welke marketingstrategieën en -kanalen leveren de meeste nieuwe klanten op? Zijn er trends in de markt waar je op in kunt spelen? Door constant te meten en bij te sturen, kun je jouw positionering blijven verbeteren en je bedrijf laten groeien.

9. Blijf innoveren en ontwikkelen

De IT-wereld verandert voortdurend, en jouw MSP moet mee veranderen om relevant te blijven. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in jouw branche en investeer in de ontwikkeling van jouw diensten en medewerkers. Door innovatief en toekomstgericht te zijn, kun je jouw concurrenten een stap voor blijven en jouw positie in de markt versterken.

10. Wees geduldig en volhardend

Het opbouwen van een sterke bedrijfspositionering kost tijd en inspanning. Wees geduldig en blijf consistent in jouw marketing- en communicatie-inspanningen. Uiteindelijk zullen jouw inspanningen vruchten afwerpen en zal jouw MSP zich onderscheiden in de concurrerende markt.

Conclusie voor een effectieve bedrijfspositionering

Het positioneren van jouw IT Managed Service Provider is een doorlopend proces. Door te begrijpen wie jouw doelgroep is, een uniek verkoopvoorstel te ontwikkelen, meerwaarde te bieden, consistent te zijn in jouw branding, te investeren in online aanwezigheid, te netwerken, in te zetten op klanttevredenheid, regelmatig te analyseren en evalueren, te blijven innoveren en geduldig en volhardend te zijn.

Auteur: Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...