Iedereen is uniek. Onze DNA, opvoeding en omgeving waarin we ons bevinden maakt ons uniek. En als een groep mensen zich aan één doel verenigen dan ontstaan unieke bedrijven. Bedrijven waarvan er maar één bestaat op de hele wereld.
Voor het belang daarvan moet je ook kijken naar het prachtig stel hersenen wat mensen hebben. Hersenen die in een splitsecond de “juiste” beslissing moet nemen om te kunnen overleven. (lees ook de whitepaper ‘De onbewuste beïnvloeding in marketing & sales’) Niet alleen in het nemen van een goed besluit maar ook om dit zo energie efficiënt te doen. Daarom is het brein continue op zoek naar patronen. Ons brein is dan ook supergoed in hokjes denken. Ons brein weet inmiddels instinctief dat je bij de bakker brood kunt kopen.
En iedereen is gek op brood en zo zijn er duizenden bakkers ontstaan in Nederland. Elk jaar weer meer. Bakkers die allemaal gelijk zijn. Ze maken namelijk allemaal brood. Maar ook allemaal uniek zijn op hun eigen unieke manier. Maar wat maakt ze dan uniek? Bij bakkers kan je dan natuurlijk denken aan assortiment, locatie, bereidingswijze, de bakker zelf, die aardige verkoopster en zo meer. Vrij tastbare unieke eigenschappen.

Ontwikkeling aantal warme en koude bakkersbedrijven, 2011-2021
Net als met bakkers geldt dat ook met Managed Service Providers of andere IT-leveranciers. Maar hoe zorg je dat je bijzonder gevonden wordt als MSP? Wat maakt jou anders dan andere? Wat maakt jou, net als bij de bakkers, uniek?
Blue & Red Ocean
Daar kan The Blue Ocean Strategy in helpen. Deze strategie is beschreven door W. Chan Kim en Renee Mauborgne en kan daar antwoord op geven. De strategie geeft aan dat het niet effectief is om jezelf in hetzelfde hokje te plaatsen als je concurrenten. Je komt dan namelijk in een zogenaamde Red Ocean. Een ‘oceaan’ die gekenmerkt wordt door veel concurrentie. Concurrentie die verslagen moet worden, met prijs en productdifferentiatie. Dit levert een veldslag op waarbij veel bloed vloeit en de oceaan van blauw veranderd in dieprood. Wij zien dat IT-bedrijven voornamelijk acteren conform de Red Ocean strategie.
Om dit te doorbreken zal je jouw toegevoegde waarde opnieuw moeten creëren (Value Innovation). Binnen deze waarde vernieuwing zal je twee belangrijke stappen moeten zetten, namelijk:
- Vernieuwing van de dienst of product
- Kostenreductie
Door het implementeren van deze vernieuwing en de kostenreductie wordt een Blue Ocean gecreëerd. Een oceaan zonder concurrentie. Ik geef je twee voorbeelden die vaak worden gebruikt:
- Cirque du Soleil – Door een combinatie van circus, dans en ballet wist het Canadese Cirque du Soleil een nieuw soort optredens te creëren. Daarnaast werden veel vaste kosten zoals circusdieren en dure sterspelers uit het programma geschrapt. Hierdoor kon Cirque du Soleil een nieuw soort “circus” neerzetten met hogere opbrengsten. Hierdoor is een zeer rendabel “circus” concept ontstaan.
- Nintendo Switch – Door een innovatie in het besturen van de spelcomputer en het niet inzetten op een steeds krachtigere spelcomputer met dure componenten, werd een nieuwe markt geopend. Een spelcomputer die door zijn besturing uniek was en tegen een goede prijs kon worden weggezet zonder de dure componenten.
Hoe is dat voor IT?
Als we dichterbij huis kijken dan kan je ook Office365 als een Blue Ocean zien. Door anders te kijken naar de traditionele manier waarop software werd verkocht als een product met een doos en een distributiemodel heeft Microsoft haar applicatiesuite opnieuw uitgevonden, en in een dienst gegoten. Bedrijven betalen alleen voor het gebruik van de suite. Door het wegsnijden van de productie en distributie heeft ze daarnaast een groot gedeelte van de traditionele kosten weg kunnen snijden.
Voor IT-leveranciers en MSP’s zal je ook goed naar je eigen producten en diensten moeten kijken. Wat zijn zaken die je kunt combineren of aan je dienstverlening kunt toevoegen waardoor jouw oplossing uniek is?Wat hierbij helpt is om je dienst aan te bieden voor een specifieke doelgroep.
Welke (nieuwe) doelgroep kan je hiermee aanspreken? Waar liggen de kansen in die doelgroep? Welke toevoegingen in jouw portfolio, maken dat jouw oplossing nog beter aansluit op die doelgroep? In analogie met Nintendo, ga je als IAAS-provider meer capaciteit en rekenkracht aanbieden, of ga je slimmere besturing en toepassingen mogelijk maken?
Wil je ook graag in een Blue Ocean zwemmen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op om samen met ons jouw eigen unieke eigenschappen boven tafel te krijgen.