Home 5 Blogs 5 De kracht van specialisatie, breng jouw MSP naar the next level 

De kracht van specialisatie, breng jouw MSP naar the next level 

Als Managed Service Provider (MSP) lever je essentiële IT-diensten aan bedrijven.

Of het nu gaat om netwerkbeheer, beveiligingsbeheer, cloud computing of een scala aan andere diensten. IT-diensten zijn vaak generiek en kunnen geleverd worden aan veel verschillende soorten bedrijven.

Want zeg nu zelf: een werkplek voor een willekeurige ambtenaar, bankmedewerker of administratief medewerker is vanuit IT perspectief vaak hetzelfde. 

Echter voor de klant is zijn of haar werkplek, in ons voorbeeld, wel uniek. Met de unieke set van applicaties en de unieke regels en processen die gelden binnen dat specifieke bedrijf.

Door te kiezen voor een niche kun je invulling geven aan deze sterke behoefte van de klant. Het stelt je in staat om je te specialiseren, je te concentreren op de behoeften van een specifieke doelgroep – zoals ziekenhuizen of overheidsinstanties – en jezelf te positioneren als een expert op dat gebied.

In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op waarom het bepalen van je niche zo belangrijk is voor MSP’s en geven we waardevolle tips om de juiste keuze te maken. 

Waarom een niche kiezen voor een MSP belangrijk is 

In een competitieve markt is het essentieel om je te onderscheiden van de rest. Je kan iedereen als klant willen, of je gaat voor een specifieke doelgroep. Dit geldt ook voor Managed Service Providers. Een goed gekozen niche biedt talloze voordelen en kan het verschil maken tussen middelmatigheid en uitmuntendheid. Hier zijn enkele redenen waarom een niche kiezen voor een MSP belangrijk is: 

1. Focus en specialisatie: 

Door je te richten op een specifieke niche kun je je als MSP specialiseren in de behoeften van die branche. Dit stelt je in staat om diepgaande kennis en expertise op te bouwen, wat je geloofwaardigheid en vertrouwen bij potentiële klanten vergroot – je wordt een autoriteit. Je wordt gezien als een betrouwbare partner die precies begrijpt wat de klant in die specifieke branche nodig heeft. 

2. Verminderde concurrentie: 

Wanneer je jouw niche bepaalt, verklein je automatisch de concurrentie. In plaats van te concurreren met talloze andere MSP’s op de algemene markt, kun je je richten op een specifieke doelgroep waar minder aanbieders actief zijn. Hierdoor vergroot je je kansen om klanten aan te trekken en te behouden. 

3. Marketing en positionering: 

Het bepalen van een niche stelt je in staat om je marketingstrategie beter af te stemmen op je specifieke doelgroep. Je boodschap wordt relevanter en je kunt jezelf positioneren als dé expert in die branche. Dit vergroot je aantrekkingskracht op potentiële klanten en geeft je een concurrentievoordeel. 

4. Verhoging van klantloyaliteit: 

Doordat je je specifiek richt op een bepaalde doelgroep, kun je je diensten en oplossingen nauwkeurig afstemmen op hun behoeften. Klanten zullen zich begrepen en gewaardeerd voelen, wat kan leiden tot langdurige en loyale klantrelaties. 

Tips voor het bepalen van je niche als MSP 

Het kiezen van de juiste niche is een strategische beslissing die zorgvuldige overweging vereist. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het bepalen van je niche als MSP: 

1. Identificeer je expertise: 

Denk na over wat je als MSP echt drijft en waar je expertise ligt. Waar ben je goed in en wat vind je belangrijk om te doen? Het kiezen van een niche waarin je gepassioneerd bent en waarin je sterke vaardigheden hebt, zal je motiveren om je te blijven ontwikkelen en uit te blinken in je vakgebied. 

2. Onderzoek de markt: 

Bestudeer de markt en onderzoek welke niches groeipotentieel hebben en veel vraag hebben naar IT-diensten. Identificeer ook de uitdagingen en pijnpunten in die branche waar jij als MSP-waarde kunt toevoegen. Een niche met een veelbelovende toekomst en ruimte voor innovatie is ideaal. Kijk daarbij ook naar je huidige database, heb je al klanten in de niche die je voor ogen hebt? 

3. Analyseer je concurrenten: 

Kijk naar je concurrenten en wat zij aanbieden. Hoe kun je je onderscheiden van hen? Identificeer hun zwakke punten en kijk waar jij als MSP een unieke waardepropositie kunt bieden. Je concurrenten kunnen je waardevolle inzichten geven over de behoeften en wensen van de doelgroep in je gekozen niche. 

4. Stel je doelen en KPI’s vast: 

Bepaal duidelijke doelen voor je bedrijf en stel meetbare KPI’s vast om je succes te evalueren. Wat wil je bereiken met het kiezen van een niche? Welke groeicijfers streef je na? Door je doelen te concretiseren, kun je jouw voortgang volgen en je strategie indien nodig aanpassen. 

5. Focus op marketing en salesactiviteiten: 

Zodra je jouw niche hebt bepaald, is het tijd om je marketing- en salesactiviteiten gericht af te stemmen op deze specifieke doelgroep. Ontwikkel aantrekkelijke content die de behoeften en uitdagingen van je niche adresseert. Gebruik relevante kanalen om je boodschap te verspreiden en bouw sterke relaties op binnen de branche. 

Kies een niche 

Het bepalen van een niche is een beslissende stap voor Managed Service Providers (MSP’s) om zich te onderscheiden en succesvol te worden in de zeer concurrerende IT-industrie. Door je te specialiseren en je te concentreren op de behoeften van een specifieke doelgroep, kun je jezelf positioneren als een autoriteit en waardevolle klantrelaties opbouwen. Door de juiste strategieën te gebruiken en je te blijven richten op je niche, vergroot je de kansen op succes en groei voor je MSP-bedrijf. 

Auteur: Mike Nuijs

Mike heeft een brede en jarenlange ervaring in de (online) marketing. Hij combineert zijn kennis over online marketing, content creatie en social advertising om onze klanten te ondersteunen bij hun marketingvraagstukken en campagnes.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...