Home 5 Blogs 5 De commerciële impact van personeelstekort in de IT-sector 

De commerciële impact van personeelstekort in de IT-sector 

Het tekort aan IT-personeel heeft de hele sector in zijn greep; een situatie die zowel kansen als uitdagingen biedt.

In plaats van de traditionele focus op managementrollen, heeft de IT-sector een grotere behoefte aan security experts, zo stelt Business Insider in haar artikel: Krapte binnen IT-sector: geen behoefte aan managers, wel aan security-experts.

Maar hoe kunnen Managed Service Providers (MSP’s) in deze situatie hun zakelijke voordeel behalen? Laten we dieper in dit vraagstuk duiken. 

De huidige technologische groei is ongekend. Dit leidt tot een exponentiële toename in de vraag naar IT-specialisten die deze groei kunnen beheren en beveiligen.

Helaas blijft het aanbod van deze specialisten ver achter bij de vraag, waardoor er een aanzienlijk personeelstekort in de IT-sector ontstaat.  

De impact van dit personeelstekort 

Deze situatie heeft een grotere impact op jou, als MSP, dan je je realiseert. 

In eerste instantie lijkt dit personeelstekort negatief te zijn voor jou en je bedrijf.

De concurrentie om gekwalificeerd personeel is hoog en het kan moeilijk zijn om de juiste experts aan te trekken en te behouden.

Bovendien kan een tekort aan personeel leiden tot overbelasting van bestaande medewerkers, wat kan resulteren in lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim en kwaliteit van dienstverlening – aspecten die direct invloed hebben op jouw bottom line. 

Kansen voor MSP’s 

In plaats van je te concentreren op het opvullen van de personeelskloof, kun je als MSP gebruikmaken van dit tekort om een uniek verkoopargument (USP) te creëren.

Security services worden steeds meer een prioriteit voor bedrijven in alle sectoren. Jouw focus op het aanbieden van hoogwaardige security oplossingen kan dus een sterke aantrekkingskracht hebben op potentiële klanten

Met de juiste strategie kun je het huidige tekort aan IT-personeel omzetten in een kans om je dienstverlening te diversifiëren en te specialiseren.  

Hier zijn een paar strategieën die je kunt overwegen: 

Onderscheid jezelf als thought leader 

Het is van cruciaal belang om je te profileren als een thought leader binnen de IT-sector, een autoriteit die niet alleen relevante en waardevolle inzichten biedt, maar ook een visie voor de toekomst heeft.

Dit biedt een unieke kans om vertrouwen op te bouwen bij je klanten en je merk te versterken in een concurrerende markt. Als thought leader word je gezien als een betrouwbare bron van informatie, wat op zijn beurt kan leiden tot hogere klantloyaliteit en uiteindelijk meer bedrijfsgroei. 

Hoe krijg je dat voor elkaar?

Een effectieve manier is door middel van contentmarketing.

Door regelmatig hoogwaardige, relevante en informatieve content te delen, kun je de aandacht van je doelgroep trekken en tegelijkertijd je expertise op het gebied van IT en security onder de aandacht brengen.

Denk aan blogposts, whitepapers, webinars of kleinschalige seminars waarin je de laatste trends, uitdagingen en oplossingen in de sector bespreekt. Stimuleer interactie door ruimte te geven voor vragen en discussie. 

Dit alles helpt bij het opbouwen van een sterk merkimago als toonaangevende autoriteit in de IT-sector. Je onderscheidt je niet alleen van de concurrentie, maar geeft ook waarde aan je klanten. Dit ondersteunt de groei en de reputatie van jouw MSP op lange termijn. 

Focus op toegevoegde waarde 

In een markt die gekenmerkt wordt door schaarste, ligt de sleutel tot succes in het aanbieden van aanzienlijke toegevoegde waarde.

Het is niet langer voldoende om standaard IT-oplossingen te bieden; klanten zoeken partners die kunnen helpen bij het oplossen van specifieke problemen en het realiseren van hun zakelijke doelstellingen.

Als MSP heb je de kans om deze toegevoegde waarde te leveren door je te richten op specifieke nichegebieden, zoals geavanceerde beveiligingsdiensten, en door op maat gemaakte oplossingen te bieden die perfect aansluiten bij de behoeften van je klanten. 

Maar hoe breng je deze toegevoegde waarde daadwerkelijk op de markt?

Het antwoord ligt in het ontwikkelen van een doordachte go-to-market strategie.

Deze strategie moet je unieke waardepropositie onderstrepen en duidelijk communiceren hoe jouw diensten/oplossingen het leven van je klanten beter maken. Gebruik klantverhalen en use-cases om de effectiviteit van jouw oplossingen aan te tonen. 

Tegelijkertijd, zorg voor een sterke aanwezigheid op de kanalen die jouw doelklanten gebruiken.

Of het nu gaat om sociale media, e-mailmarketing of offline evenementen, zorg ervoor dat jouw boodschap van toegevoegde waarde luid en helder is.

Deze strategieën zullen je positie in de markt versterken en je helpen bij het aantrekken en behouden van waardevolle klanten. 

Conclusie 

Als MSP moet je de huidige situatie zien als een kans om je diensten en aanbod opnieuw te evalueren. Door je te richten op opkomende behoeften, zoals beveiligingsexpertise, kun je je positie in de markt verstevigen en je zakelijk voordeel verder vergroten. 

Kortom, het personeelstekort in de IT-sector kan inderdaad beangstigend zijn, maar het biedt ook een kans om te groeien en te innoveren.

Het is aan jou om deze kansen te identificeren en te benutten voor het succes van jouw MSP. 

Auteur: Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Tjarko, onze MSP-expert. Plan het moment dat jou goed uitkomt.

Meer insights

Loading...