Home 5 Blogs 5 Belangrijkste Online Marketing trends voor 2023 voor IT-bedrijven 

Belangrijkste Online Marketing trends voor 2023 voor IT-bedrijven 

De 6 belangrijkste Online Marketing Trends voor IT Bedrijven 

In een tijdperk waarin digital transformation het speelveld continu verandert, worden er dagelijks innovatieve strategieën gelanceerd. Deze zijn erop gericht de gebruikerservaring te optimaliseren en de manier waarop we online producten en diensten promoten te revolutioneren. Als IT-marketeer bevind je je midden in deze digitale stroomversnelling.

De cruciale vraag luidt: welke trends zijn in 2023 onmisbaar voor mijn merk? 

Centraal in deze digitale revolutie staan twee kerngebieden: zoekmachine optimalisatie (SEO) en kunstmatige intelligentie (AI). Terwijl SEO blijft evolueren om de beste digitale gebruikerservaringen te bieden, opent AI nieuwe horizonten voor personalisatie en effectiviteit. 

Naarmate de grenzen van wat mogelijk is in de digitale wereld blijven verschuiven, is het van belang dat je niet alleen kennis neemt van deze trends, maar ze ook actief integreert in jouw IT-marketing. Om jouw merk beter te laten opvallen bij jouw doelgroep, is inspelen op en groeien met deze trends geen optie, maar een noodzaak. 

Trend 1: Zoekmachine Optimalisatie 

Zoekmachines domineren de online wereld, waardoor je als IT-professional niet om SEO heen kunt. Als je wilt dat jouw website opvalt, dan is het inzetten op SEO niet meer gewoon een goed idee; het is een absolute must. 

Hoe kun je jouw SEO effectief verbeteren? Het gaat veel verder dan simpelweg de juiste trefwoorden (keywords) kiezen. Mobiele optimalisatie is essentieel gezien de groei van mobiele zoekopdrachten. Bovendien is het versnellen van jouw site niet alleen belangrijk voor de ervaring van de gebruiker, maar speelt het ook een grote rol in hoe zoekmachines jouw site beoordelen. Daarnaast moet je kwalitatieve content delen. Zorg hierbij voor Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid (experience, expertise, authoritativeness, and trustworthiness, ofwel E-E-A-T). Zoekmachines hechten grote waarde aan kwalitatieve en betrouwbare content. 

En tot slot, het opbouwen van kwalitatieve backlinks is cruciaal; deze versterken de geloofwaardigheid en autoriteit van jouw website. Door in te zetten op deze elementen, zorg je ervoor dat jouw IT-bedrijf sterk gepositioneerd is voor online zichtbaarheid. 

Trend 2: De Integratie van Kunstmatige Intelligentie (AI) en Machine Learning in Contentcreatie 

In 2023 is kunstmatige intelligentie / Artificial Intelligence (AI) niet meer alleen iets voor visionairs; het wordt een onmisbaar onderdeel van jouw digitale marketingstrategie. Specifiek in contentcreatie verandert AI, ondersteund door machine learning, de spelregels door mogelijkheden te introduceren die eerder ondenkbaar waren. 

Maar waarom is AI, aangevuld met machine learning, zo cruciaal voor jouw digitale marketing? Met AI-gedreven tools kun je content creëren die naadloos aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Door de razendsnelle data-analyse en zelflerende algoritmes worden jouw contentstrategieën steeds effectiever en doelgerichter. 

Hoe ga je nu concreet aan de slag met AI in jouw contentaanpak? Begin met het verkennen van digitale tools die worden aangedreven door zowel AI als machine learning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ChatGPTbard, Bing of Bard. Deze tools kunnen je aan de hand van een chatbot helpen om achter de digitaliserings- en IT-uitdagingen van je doelgroep te komen. Bevraag de chatbots over de diepere uitdagingen van je doelgroep en contactpersoon. Op die manier kun je jouw content specifieker en relevanter maken.  

Trend 3: De Rol van Influencer Marketing 

In de marketingwereld van 2023 speelt influencer marketing een steeds grotere rol. Influencers hebben de unieke mogelijkheid om merken op een authentieke manier te presenteren en te personaliseren voor hun publiek, wat hen een krachtige schakel in de digitale keten maakt. 

Maar hoe kun je als IT-bedrijf optimaal profiteren van deze trend? Een effectieve strategie is het aangaan van samenwerkingen met micro-influencers binnen de IT-sector en binnen jouw doelgroep. Hun niche-aanhang kan vaak meer betrokken en specifiek zijn, wat kan leiden tot betere conversies. Bovendien biedt het gebruik van influencer feedback voor productontwikkeling een unieke kans om jouw diensten of producten te personaliseren en te verbeteren op basis van directe gebruikersinput. 

Daarnaast is het gebruik van ‘reels’, korte video’s die populair zijn op platformen als LinkedIn een uitstekende manier om in samenwerking met influencers jouw boodschap over te brengen. Deze video’s zijn vaak authentiek, boeiend en hebben een breed bereik, waardoor ze een krachtig middel zijn in het hedendaagse digitale landschap. 

In een marketingwereld die voortdurend evolueert, is het belangrijk om nieuwe en invloedrijke kanalen zoals influencer marketing en innovatieve contentvormen zoals reels te omarmen en te integreren in jouw strategie. 

Trend 4: De Invloed van Voice Search in Online Marketing 2023 

Terwijl de digitale wereld zich blijft ontwikkelen, is voice search één van de technologieën die in 2023 de kop opsteekt. Maar wat betekent dit voor jou als IT-professional? 

Voice search transformeert de manier waarop mensen informatie zoeken en consumeren. Steeds meer gebruikers geven er de voorkeur aan om hun vragen hardop te stellen in plaats van ze in te typen. Dit heeft gevolgen voor de wijze waarop je je online content moet optimaliseren. 

Hoe pas je je hierop aan? Allereerst is het essentieel om te begrijpen dat zoekopdrachten via voice search vaak langer en meer normaal en in spreektaal zijn. Dit betekent dat je je SEO-strategie moet herzien om deze langere, natuurlijke zinnen te accommoderen. Verder is de snelheid van je website cruciaal; voice search gebruikers verwachten directe antwoorden. Zorg er dus voor dat je website razendsnel laadt. 

Daarnaast is het belangrijk om te investeren in een mobielvriendelijke website. Veel voice searches worden uitgevoerd op mobiele apparaten, en je wilt zeker weten dat jouw IT-onderneming optimaal wordt gepresenteerd, ongeacht het apparaat. Door proactief in te spelen op de trend van voice search, zorg je ervoor dat jouw bedrijf toegankelijk en zichtbaar blijft in deze snel veranderende digitale landschap. 

Trend 5: De Kracht van Social Media Marketing in 2023 

Als we naar 2023 kijken, is het duidelijk dat social media een onmisbaar onderdeel is van de digitale marketingmix. Maar waar moet jij, als IT-professional, je aandacht op richten? 

Allereerst zijn er de opkomende social media platforms. Terwijl platforms zoals TikTok en Clubhouse zich verder ontwikkelen en reels op Instagram een toenemende populariteit genieten, winnen nieuwe spelers, waaronder Metaverse platforms, aan terrein. Dit biedt kansen om jouw IT-onderneming op nieuwe en innovatieve manieren onder de aandacht te brengen. 

Wat zijn dan effectieve social media strategieën voor 2023? Richt je op interactieve content om je doelgroep te betrekken. Denk aan polls, quizzes, reels of augmented reality-functies. 

Bovendien is user-generated content goud waard. Het zorgt voor authenticiteit en bouwt vertrouwen op. En tot slot: duik in social commerce. De grens tussen social media en e-commerce vervaagt, waardoor jouw IT-producten direct via social media verkocht kunnen worden. 

Trend 6: De Meerwaarde van Google Ads en Google Analytics 4 

In 2023 kan je niet om Google Adsforce en Google Analytics 4 heen wanneer je spreekt over online marketing. Maar waarom zijn deze tools zo cruciaal voor jou? 

Google Analytics 4 biedt tal van voordelen specifiek voor IT-bedrijven. De betere dataverwerking stelt je in staat om nauwkeuriger inzichten te krijgen. Met meer aangepaste rapportagemogelijkheden kun je specifiekere analyses maken die relevant zijn voor jouw sector. Bovendien is de gebruiksvriendelijkere interface een welkome verbetering die je helpt efficiënter te werken. 

Maar hoe haal je het beste uit Google Ads? De sleutel ligt bij data-analyse. Door je data nauwkeurig te bestuderen, kun je advertentiecampagnes beter afstemmen op je doelgroep. Het verbeteren van de kwaliteitsscore van je advertenties zorgt voor betere resultaten tegen lagere kosten. En vergeet niet te experimenteren met nieuwe advertentieformaten die Google introduceert. Hiermee blijf je de concurrentie een stap voor en maximaliseer je jouw online zichtbaarheid. 

Conclusie: De toekomst van Online Marketing voor MSP’s 

Het digitale landschap, waar online strategieën en tools een hoofdrol spelen, verandert in een ongekend tempo. Voor Managed Service Providers (MSP’s) wordt het steeds belangrijker om niet alleen te reageren op deze veranderingen, maar ook om proactief te anticiperen op wat de toekomst kan brengen. 

Marketeers zijn het erover eens dat trends zoals voice search, kunstmatige intelligentie in contentcreatie en de opkomst van nieuwe social media platforms onontkoombaar zijn. De vraag is niet óf je je aan deze trends moet aanpassen, maar hoe snel je dit kunt doen om competitief te blijven. 

In dit digitale tijdperk, waar ‘digital’ niet meer een bijvoeglijk naamwoord is maar de norm, is het cruciaal om een partner te hebben die de weg kent. Force21, een marketingbureau dat zich specifiek richt op MSP’s, beschikt over deskundige marketeers die je kunnen helpen de juiste keuzes te maken. We begrijpen de unieke uitdagingen waarmee MSP’s worden geconfronteerd en hebben de expertise om je door het complexe digitale terrein te begeleiden. 

Ben je klaar om te investeren in een digitale toekomst waarin jouw MSP floreert? Neem contact op met Force21.

Samen zorgen we ervoor dat je niet alleen op de hoogte bent van de trends, maar dat je er ook een voorsprong op hebt.

Auteur: Mike Nuijs

Mike heeft een brede en jarenlange ervaring in de (online) marketing. Hij combineert zijn kennis over online marketing, content creatie en social advertising om onze klanten te ondersteunen bij hun marketingvraagstukken en campagnes.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...