Home 5 Blogs 5 IT-diensten op uurbasis en een crisis

IT-diensten op uurbasis en een crisis

IT-diensten op uurbasis en een crisis

Veel industrieën hebben te lijden onder de huidige lockdown, maar IT-bedrijven in veel gevallen nog niet.

Iedereen moet vanuit huis werken. Dus bij de meeste IT bedrijven ging de vraag naar laptops, printers en schermen door het dak. En met de hardware, kwamen de cloud-gebaseerde oplossingen zoals de online werkplek en Office365 met Teams, of Zoom. En natuurlijk ook beveiligingsoplossingen om veilige toegang te bieden aan al het personeel dat opeens van afstand moest werken.

De meeste Managed Solution Provider (MSP) die deze oplossingen voor de externe werkplek bieden moeten alle zeilen bij zetten om alle aanvragen goed te verwerken.

Stabiliteit op korte termijn

In het begin van deze crisis draaide de waardepropositie van MSP dus om het leveren van operationele continuïteit en stabiliteit voor haar klanten. Het was niet nodig om hiervoor een leadgeneratiecampagne te starten of te voeren. De klanten kwamen vanzelf met hun vragen bij de MSP’s. De klanten waren zich bewust van hun problemen en moesten hun expliciete behoeften direct invullen. Echteru, voor de middellange termijn, zal de situatie een beetje anders zijn.

Om dit verder uit te leggen moeten we onderscheid maken in twee soorten MSP’s:

  1. Packaged Solutions Providers
    MSP’s die hun eigen oplossingen bouwen binnen een maandelijks pakket. Dit pakket omvat hardware, software en ondersteuning.
  2. Resell Solutions Providers
    MSP’s die ook een werkplekoplossing bieden, maar dan productgebaseerd. Dus, met een eenmalig bedrag voor een laptop, maandelijks voor oplossingen zoals Office365 (omdat Microsoft niet een ander model heeft) en de service in een uren gebaseerde model.

De Resell MSP biedt zijn diensten nog steeds gefragmenteerd aan vanwege de vraag van de klant, marges of gewoon vanuit gewoontes.

The Resell MSP still offers their services fragmented because of customer demand, income margins or merely history or habits if you will.

Tijdens deze crisis bellen we onze klanten en relaties en vragen we naar hun huidige situatie. Een daarvan is dat hun servicedesk…. stil is. Er is een daling van de behoefte aan ondersteuningsverzoeken. En, veel lokale installaties worden ofwel gedaan, ofwel uitgesteld.

De IT-crisis komt eraan

De IT Service Provider met een inkomensmodel op uurbasis zal de uitdaging hebben om zijn inkomensniveau op hetzelfde niveau te houden als voor de crisis. Bedrijven hebben geïnvesteerd in nieuwe hardware en licenties, en het lijkt onwaarschijnlijk dat ze meer zullen investeren. Je zou denken dat dit op de middellange termijn gecorrigeerd zal worden. Nou ja, misschien.

Ik denk dat er een kleine crisis in het verschiet ligt voor de Resell MSP’s. Zeker, IT was de game chancer in deze plotselinge crisissituatie, en bedrijven gaven een enorme hoeveelheid geld uit aan nieuwe IT-systemen en oplossingen. En dit is wat zal leiden tot het vertraagde effect van de crisis voor IT-bedrijven. Het veiligstellen van contant geld en het besparen van kosten zal op de middellange termijn de focus zijn van veel bedrijven. Aangezien de IT-uitgaven als gevolg van de crisis over het budget heen zijn gegaan. Wij gelovendat bedrijven zullen proberen te besparen op hun IT-uitgaven nadat het begin van de crisis voorbij is.

De investeringen in nieuwe apparatuur zullen dalen, en waar ze de kosten kunnen verlagen, zullen ze dat ook doen. Dus als u een meer product- en uurgebaseerde dienstverlener bent, zult u te maken krijgen met deze krimp in omzet.

Heroverweeg nu uw model!

Dit is het moment om uw model te heroverwegen! Naast het bouwen van een abonnements portfolio kan het waardevol zijn om uw klanten te helpen met hun bedrijfsefficiëntie. Waarschijnlijk  levert u operationele ondersteunende systemen, en geen specifieke bedrijfsoplossingen. Toch kunt u hen vertellen hoe hun uitgaven aan nieuwe IT-systemen en -oplossingen meer effect kunnen hebben. Integreer meer systemen binnen een werkplek. Lever meer schaalbaarheid in het aantal systemen of applicaties. Creëer efficiëntie in hoe teams kunnen samenwerken. Word als IT Service Provider een bedrijfsadviseur.

Het herdefinieren van uw inkomensmodel is niet van de ene op de andere dag gedaan. Er zijn veel aspecten, technische, culturele en financiële aspecten waar u rekening mee moet houden. Wil je leren hoe we dit samen met jou aanpakken? Neem dan contact met ons op.

Auteur: Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...