Home 5 Blogs 5 In 3 stappen uw verkoop automatiseren

In 3 stappen uw verkoop automatiseren

In 3 stappen uw verkoop automatiseren

Verkoop automatiseren? Verkopen is toch een ABC. De manier waarop u het ABC uitlegt zegt veel over wat voor soort verkoper u bent.  Wij staan voor het delen, in het geven van inzicht aan de markt, aan onspubliek en aan onze prospects. Vandaar dat ABC voor ons staat voor Always Be Contributing. Er zijn natuurlijk meer AB-combinaties. Lees ook ons blog over een andere AB combinatie.

Wat is uw ABC? Een veel gehoorde is Always Be Closing? En Uiteraard moeten verkopers contracten verlengen, deals sluiten, nieuwe inkomsten realiseren. Dus, in essentie, moet je de hele tijd Closing zijn. Jagen op een handtekening. Maar het begint allemaal met het verleiden van een potentiele klant.

U moet beginnen met het delen van relevante content. Begin met het delen van informatie die van waarde is voor uw prospect. Ik hoor u denken, juist… marketing zou dat moeten doen. En laat me je vertellen, marketing denkt hetzelfde. Juist, dat is wat de verkoop zou moeten doen. Laten we die muren afbreken, met behulp van automatisering. Laat me je drie methoden geven om je te helpen dit te automatiseren:

1. Bouw een digitale informatie bibliotheek

Direct de meest uitdagende. Als verkoper heb je geen tijd om blogs te schrijven, whitepapers te maken, video’s of podcasts op te nemen. Wat je kunt doen is verzamelen van online content. Maar dat blijft publieke kennis. En natuurlijk kan in samenwerking met marketing een team van copywriters en video-editors veel meer eigen content creëren. Maar is dat wel relevant?

Je moet samen een digitale informatie bibliotheek opbouwen. Je doet dit door:

  • Definieer een inhoudelijke structuur en werk deze regelmatig bij. Wat staat er op het programma van uw doelgroep(en)?
  • Organiseer de content op basis van het koopproces van uw prospects. Begin met uw visie op de strategische ontwikkelingen in hun markt. Tot hoe uw oplossingen daatin kunnen helpen
  • Sla al uw content op in een centrale gestructureerde bibliotheek. Toegankelijk voor iedereen die actief is in Sales & Marketing
  • Zet het online….!

2. Communicatie automatiseren

Verkoop zou moeten beginnen met het automatiseren van de communicatie met hun prospects. Tot voor kort was de persoonlijke aanpak in uw communicatie de kracht van de verkoper. Dat is natuurlijk nog steeds een krachtig instrument en noodzakelijk. Maar sales moet gebruik gaan maken van de Marketing Automation-omgeving die marketing heeft verworven. Automatisering in de marketing is de normaalste zaak van de wereld. Alle serieuze marketingafdelingen hebben automatisering in de marketing doorgevoerd.

Automatisering van het verkoopproces, of in ieder geval het volgen en traceren van de prospects.  U kunt mails inplannen die geautomatiseerd relevante informatie delen via een persoonlijk e-mailadres. Waarin u content deelt, vanuit de bovengenoemde informatie bibliotheek met de prospect en bestaande relaties.

Ook kunt u alle verkoopgerelateerde materialen, zoals presentaties en zelfs online vergaderingen, delen. En natuurlijk het uit eindelijke aanbod via de marketingautomatiseringsomgeving. Wilt u niet weten of hij of zij uw mail heeft geopend? En de bijlage geopend?  U kunt zelfs overwegen om uw aanbod online te zetten. Dit is een zeer effectieve methode om koopgedrag te analyseren, maar natuurlijk niet te persoonlijk….

Maar, begin met het automatiseren van uw communicatie.

3. Maak gebruik van nieuwe technologieën

Nieuwe Technologieën? Ja… De digitalisering maakt een grote sprong voorwaarts met de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals robotica, kunstmatige intelligentie, Deep- en Machine Learning, intelligente chatbots, blockchain en nog veel meer technologieën.

Deze laatste technolgische ontwikkelingen zijn nog sterk in ontwikkeling. Maar veel is al direct inzetbaar en voegt nu al waarde toe. De huidige oplossingen zorgen al voor oneindig veel mogelijkheden.

U kunt Robotic Process Automation (RPA) gebruiken om uw communicatie- en overdrachtsproces verder te automatiseren. Op basis van bedrijfsregels kan een robot de inhoud verzamelen, e-mails versturen en zelfs reageren op binnenkomende e-mails en verzoeken. Enorme tijdsbesparing!

En in dit proces kan Artificial Intelligence (AI), in combinatie met Deep Learning (DL) het succespercentage van de verkoop tot grote hoogten doen stijgen. Als u het grootste deel van het verkoopproces automatiseert, kunt u AI en DL opnemen om uw succespercentage per prospect te voorspellen en misschien zelfs de beste volgende actie voorstellen om de succeskansen te verhogen.

Te vergezocht? Voelt het alsof je de controle verliest, of dat je de charme uit de verkoopsbaan haalt?  Nou, we begrijpen wat u denkt, en ja, niet alle bedrijven zijn geschikt voor dit niveau van automatisering. Toch is dit een ontwikkeling die concurrenten en nieuwe toetreders zullen gaan inzetten.

In elke stap van dit digitale verkooptraject kunnen wij u helpen. Samen met onze hyper-automatiseringspartner helpen wij u bij het automatiseren van uw verkoop en het verhogen van het succespercentage. Maak een afspraak en laat ons uitleggen hoe dit voor u gaat werken, wat de valkuilen zijn en welke stappen zo’n proces met zich meebrengt.

Auteur: Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...