Home 5 Blogs 5 Het optimaliseren van jouw MSP-portfolio

Het optimaliseren van jouw MSP-portfolio

Als MSP in de IT-sector is het vanzelfsprekend dat je diverse producten en diensten aanbiedt, vaak gebaseerd op de oplossingen van verschillende leveranciers. Denk hierbij aan de implementatie van een nieuw opslagplatform of de configuratie van softwarepakketten. Zo bouwt een gemiddelde MSP een uitgebreid scala van producten en diensten op, oftewel het portfolio.

Het portfolio probleem

Het MSP-portfolio kan al snel een complex geheel worden. Voor elk nieuw product of dienst is een duidelijke beschrijving nodig, zodat klanten weten wat ze kunnen verwachten. Bovendien kan het zijn dat een nieuwe klant net iets anders wenst dan wat je al aanbiedt, wat aanpassingen in je offerte, SLA en dienstbeschrijvingen vereist.

Naarmate je organisatie groeit door commercieel succes, is het essentieel dat zowel nieuwe als bestaande medewerkers weten wat ze kunnen aanbieden en wat er precies opgeleverd moet worden aan de klant. Dit geldt zowel bij oplevering als gedurende de looptijd van het servicecontract. Maar hoe zorg je ervoor dat klanten op de hoogte zijn van jouw volledige aanbod? Dit brengt ons bij portfoliomanagement.

Portfolio Management

Een cruciale taak voor elke IT-dienstverlener is het managen van het portfolio. Toch is deze taak bij veel MSP’s niet ondergebracht in een specifieke functie, maar ligt het bij het management. Of misschien ben je die zeldzame MSP met een of meerdere portfoliomanagers, maar dat betekent nog niet dat jouw portfolio perfect op orde is.

Het beheren van een portfolio omvat de volgende taken:

  • Inventariseren & registreren
  • Introduceren
  • Uitfaseren

Commercieel Portfolio

Veel MSP’s hebben een vergelijkbaar portfolio omdat ze dezelfde leveranciers en onderliggende producten en diensten gebruiken. Om je te onderscheiden, is het belangrijk om je portfolio goed in te richten.

Een goed commercieel portfolio bevat de volgende elementen:

  • Klanten herkennen hun vraag/probleem/uitdaging in jouw diensten
  • Klanten herkennen de onderliggende producten van de leveranciers
  • Klanten weten welke services ze krijgen en tegen welke prijs
  • Klanten weten waar doorgroeimogelijkheden zijn

Conclusie

Focus op een unieke klantengroep en stem jouw portfolio af op de behoeften en perceptie van deze klanten. Zo herkennen zij zich in jouw aanbod en begrijpen ze de samenhang tussen de verschillende diensten die je aanbiedt. Zo maak je van de cloud jungle een logisch verhaal.

Maar hoe creëer je zo’n uniek portfolio? Bij Force21 hebben we jarenlange ervaring in de MSP-markt en kennen we de uitdagingen die hier spelen. Ook jou kunnen we helpen met het optimaliseren van jouw portfolio. Neem contact op met onze portfolio specialist, Tjarko Kwee, en zet de eerste stap naar een onderscheidend MSP-portfolio.

Een goed georganiseerd en uniek portfolio kan je MSP-bedrijf helpen opvallen in de concurrerende IT-markt. Door je te richten op een specifieke klantengroep en je portfolio hierop af te stemmen, zorg je voor een herkenbaar en samenhangend aanbod. Laat je inspireren door de expertise van Force21 en start vandaag nog met het optimaliseren van jouw portfolio.

Ontdek hoe Force21 jouw MSP-bedrijf kan helpen bij het optimaliseren van jouw portfolio. Neem vandaag nog contact op met onze portfolio specialist Tjarko Kwee en zet de eerste stap naar een onderscheidend aanbod voor jouw klanten.

Auteur: Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Tjarko Kwee, de portfolio specialist van Force21.

Meer insights

Loading...