Home 5 Blogs 5 Henry Ford en het succesvol bouwen van IT Portfolio

Henry Ford en het succesvol bouwen van IT Portfolio

Henry Ford en Portfolio Management

Henry Ford staat niet bekend om zijn IT Portfolio Management skills, maar een bekende uitspraak van Henry Ford is:

 

If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.

Snellere paarden zouden namelijk zorgen voor sneller vervoer. Nog niemand had nagedacht over de mogelijkheid dat een koets ook zou kunnen rijden zonder paard als aandrijving. Juist door deze nieuwe uitvinding heeft Henry Ford ons straatbeeld voor altijd veranderd.

Binnen de ICT (Informatie & Communicatie Technologie) zijn we continu bezig met innovatie. Juist deze drang naar de New New Thing heeft gezorgd voor een snelle groeicurve in de IT-ontwikkeling. En daarmee ook voor de rol van ICT binnen de gehele samenleving. Zoals de auto ten tijde van Henry Ford. En dat gaat wel over Portfolio Management.

 

IT Portfolio Management

In de steeds veranderende wereld van de informatietechnologie is IT Portfolio Management van vitaal belang. Als Managed Service Provider (MSP), ben je verantwoordelijk voor een breed scala aan taken, van het beheer van je bestaande IT-infrastructuur tot het vinden van de volgende grote innovatie – de zogenaamde ‘New New Thing‘. Dit houdt niet alleen het opsporen van de nieuwste technologische ontwikkelingen in, maar ook het creëren van producten die specifiek ontworpen zijn om te voldoen aan de veranderende behoeften van je klanten.

Het vinden van de “New New Thing”

In de dynamische wereld van IT is stilstaan geen optie. De ‘New New Thing’, de volgende grote technologische innovatie, wacht om de hoek en het is jouw taak om deze te vinden. Dit kan een complexe uitdaging zijn, gezien de snelheid waarmee nieuwe technologieën opduiken en evolueren. Maar maak je geen zorgen, bij Force21 zijn we er om je hierbij te helpen.

Bij het vinden van de ‘New New Thing‘ is het cruciaal om voortdurend in gesprek te zijn met leveranciers. Zij zijn vaak de eersten die verbeteringen voor bestaande producten aanbieden of geheel nieuwe oplossingen introduceren. Deze ideeën komen voort uit een breed scala aan bronnen, waaronder marktonderzoek, persoonlijke irritaties, en technische mogelijkheden die voorheen niet bestonden.

Het is belangrijk te benadrukken dat deze gesprekken vaak spontaan zijn. Leveranciers zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun producten aan te bieden aan IT-providers zoals jij. Daarom is het essentieel om open te staan voor deze gesprekken en de mogelijkheden die ze kunnen bieden voor je MSP.

Maar het gaat niet alleen om het praten met leveranciers. Je moet ook de trends in de markt nauwgezet volgen. Technologische innovaties komen vaak voort uit bredere trends en ontwikkelingen in de samenleving, de economie en de technologische wereld in het algemeen.

Maar, heeft Henry Ford de auto nu gebouwd vanuit het aanbod van de verschillende onderdelen, of… vanuit de intrinsieke behoefte aan snel vervoer?

Bouwen van producten die aansluiten bij de behoeften van de klanten

Naast het vinden van de ‘New New Thing’, speelt ook het ontwikkelen van producten die naadloos aansluiten bij de behoeften van je klanten een cruciale rol binnen IT Portfolio Management. Immers, technologische innovatie alleen is niet genoeg. Je moet ervoor zorgen dat deze innovaties daadwerkelijk waarde toevoegen aan de diensten die je aanbiedt en tegemoetkomen aan de behoeften en verwachtingen van je klanten.

Om dit te bereiken, is het van cruciaal belang om een diepgaand begrip van je klanten te ontwikkelen. Dit houdt in dat je regelmatig gesprekken voert met je verkoopsteams (lees meer over onze Sales aanpak), die directe interacties hebben met je klanten en waardevolle inzichten kunnen bieden in hun behoeften en wensen. Het betekent ook dat je directe feedback van je klanten moet zoeken en deze feedback moet gebruiken om je productaanbod te verbeteren.

Daarnaast kunnen marktonderzoeken en Big Data-analyses zeer nuttige hulpmiddelen zijn bij het identificeren van toekomstige klantbehoeften. Onderzoeksinstituten zoals Gartner en Forrester bieden waardevolle inzichten in de huidige en toekomstige trends in klantbehoeften. Bovendien kunnen Big Data-analyses je helpen om patronen en trends in het gedrag van je klanten te ontdekken, wat kan leiden tot nieuwe productideeën of verbeteringen.

De benadering van Henry Ford: aanbod versus vraag

Het vinden van de ‘New New Thing’ en het ontwikkelen van klantgerichte producten vormen de kern van IT Portfolio Management, maar er is een fundamentele vraag die we moeten stellen: richt je je meer op het aanbod of op de vraag?

Laten we terugkijken naar het voorbeeld van Henry Ford. Toen hij de automobiel ontwikkelde, deed hij dit vanuit een aanbodperspectief, op basis van de beschikbare componenten, of vanuit een vraagperspectief, vanuit de intrinsieke behoefte aan snellere en efficiëntere mobiliteit? Hoewel Ford bekend staat om zijn uitspraak: “Als ik mensen had gevraagd wat ze wilden, zouden ze hebben gezegd: snellere paarden”, benadrukte hij ook de noodzaak om te voldoen aan de onderliggende behoefte aan snel vervoer.

Deze paradox tussen aanbod en vraag is uitermate relevant voor IT Portfolio Management. Hoewel je als MSP altijd alert moet zijn op de nieuwste technologieën en mogelijkheden (het aanbod), moet je ook voortdurend aandacht besteden aan wat je klanten daadwerkelijk nodig hebben en wensen (de vraag).

Bij Force21 geloven we in een evenwichtige benadering. Hoewel we je helpen bij het navigeren door het steeds veranderende technologische landschap, ondersteunen we je ook bij het identificeren en begrijpen van de behoeften van je klanten. We geloven dat je pas echt succesvol kunt zijn in IT Portfolio Management als je zowel de ‘New New Thing’ kunt vinden als producten kunt ontwikkelen die inspelen op de werkelijke behoeften van je klanten.

Het belang van rekening houden met alle belanghebbenden en stakeholders

Bij het managen van je IT-portfolio, is het cruciaal om niet alleen te focussen op technologie en klantbehoeften, maar ook op alle belanghebbenden en stakeholders die betrokken zijn bij je MSP. Elke beslissing die je neemt, elke innovatie die je implementeert en elk product dat je ontwikkelt, heeft een impact op een breed scala aan personen

Je medewerkers vormen de ruggengraat van je MSP. Zij zijn degenen die ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Daarom is het cruciaal om hun feedback te verzamelen en ze te betrekken bij de besluitvorming, zeker bij technologische veranderingen of productontwikkelingen. Het opstellen van strategische doelen en prioriteiten met inbreng van je medewerkers, waarborgt dat ze de noodzakelijke training en ondersteuning ontvangen om nieuwe technologieën en processen te omarmen.

Je leveranciers spelen ook een cruciale rol. Ze voorzien je van de technologieën en oplossingen die je nodig hebt om je diensten te leveren. Het is essentieel om een sterke relatie met hen te onderhouden en ze te betrekken bij je strategische planning. Samenwerken om innovatieve oplossingen te vinden die voldoen aan de behoeften van je klanten, helpt om je strategische doelstellingen te bereiken.

Dan zijn er nog je investeerders. Zij bieden de financiële middelen die je nodig hebt om te groeien en te innoveren. Goede governance is cruciaal bij het managen van hun verwachtingen. Regelmatig updates geven over je voortgang en resultaten, en hen betrekken bij belangrijke investeringsbeslissingen en het bepalen van de strategische richting, zijn belangrijke aspecten van deze governance.

Ten slotte maakt je MSP deel uit van een groter ecosysteem – de bredere gemeenschap. Het is belangrijk om de bredere sociale impact van je beslissingen in overweging te nemen. Door bij elke stap rekening te houden met deze vier groepen – medewerkers, leveranciers, investeerders en de gemeenschap – zorg je ervoor dat je IT-portfolio beheer efficiënt en effectief is, en in lijn met je strategische doelstellingen.

Tip Rationalisatie:

Door het feit dat portfolio- en productmanagement een steeds belangrijker taak binnen IT Providers is gaan innemen, zal in de toekomst ook meer rekening moeten worden gehouden met het afscheid nemen van bestaande producten. Deze portfolio rationalisatie zal een belangrijke taak binnen het ISP-portfolio.

 

Wij zijn dan ook van mening dat een portfolio manager ongeveer 60% van zijn tijd bezig moet zijn met het bouwen van een portfolio dat aansluit bij de belevingswereld van de klant. En ongeveer 20% met het vinden van de New New Thing. Henry Ford heeft ook eerst de auto bedacht en daarna de onderdelen erbij gezocht, niet andersom.

 

 

Conclusie IT Portfolio Management

Dankzij de geniale geesten zoals Henry Ford hebben we de transitie gemaakt van het paard-en-wagen tijdperk naar het tijdperk van automobielen. In de hedendaagse wereld hebben talloze succesvolle autobedrijven deze erfenis van innovatie voortgezet. Ze hebben producten en diensten ontwikkeld die directe waarde leveren aan hun klanten door te begrijpen wat hun klanten echt nodig hebben.

In de wereld van IT Portfolio Management is dit niet anders. Hoewel we misschien niet allemaal het visionaire genie van Henry Ford bezitten, hebben we de mogelijkheid om onze klanten te begrijpen, hun behoeften te beantwoorden en waardevolle oplossingen te bieden. Dat is de essentie van IT Portfolio Management.

Maar laten we eerlijk zijn: dit is geen eenvoudige taak. Het vereist een diepgaand begrip van zowel de technologische landschap als de unieke behoeften van je klanten. Het vereist ook de vaardigheid om balans te vinden tussen aanbod en vraag, en om rekening te houden met alle belanghebbenden en stakeholders.

Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Bij Force21 hebben we de expertise en ervaring om je te ondersteunen bij elke stap van dit proces. We kunnen je helpen bij het vinden van de ‘New New Thing’, het ontwikkelen van klantgerichte producten, het navigeren door de complexiteit van het technologische landschap, en het managen van je relaties met belanghebbenden en stakeholders.

Als jij, net zoals ik, de ambitie hebt om succesvol te zijn in IT Portfolio Management, maar beseft dat je wel wat hulp kunt gebruiken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn hier om je te helpen, om te zorgen dat je MSP niet alleen overleeft, maar ook bloeit in deze snel veranderende technologische wereld. Neem contact met ons op en laten we samen de weg vooruit uitstippelen.

 

 

Auteur: Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...