Home 5 Blogs 5 De waarde van en voor een MSP-samenwerking 

De waarde van en voor een MSP-samenwerking 

De waarde van en voor een partner 

Uitbesteding van IT: is de standaard? 

De afgelopen jaren hebben veel ondernemingen hun IT-omgeving buiten de deur gebracht. In veel van dit soort situaties wordt besloten dit onder te brengen bij een lokale MSP. Reden hiervoor zijn divers maar toenemende complexiteit van de IT en moeite met het aannemen van geschikt personeel zijn twee belangrijke beweegredenen geweest. Maar ook het toenemende gebruik van SaaS-applicaties maakt het bezit van een eigen infrastructuur minder voor de hand liggend. 

Door de coronapandemie is daarbij gekomen dat iedereen vanuit huis moet kunnen werken. Tel de ontwikkeling van het groeiend aantal cyber security incidenten daarbij op, en uitbesteding van de IT lijkt voor de hand liggend.  

De meeste organisaties, en in het bijzonder degene die geen eigen IT-afdeling meer hebben, zoeken naar een partner die ze helpt bij het maken van de juiste keuzes binnen de IT en gewoon de telefoon opneemt als er onverhoopt problemen zijn. 

Het woord Cloud valt vaak als een soort van Haarlemmerolie, in de praktijk blijkt het toch vaker een leveringsmodel voor IT-capaciteit en is er de nodige kennis vereist om hier goed mee om te kunnen gaan. 

Vaak wordt dan besloten de IT onder te brengen bij een lokale MSP. 

Kansrijke MSP-samenwerking met partners 

Al met al een vruchtbare omgeving voor de MSP’s zou je zo denken. Op zich is dat waar, maar ook de situatie bij de MSP’s wordt complexer. Vooral de veranderende supportvraag vanuit de klant en de eisen ten aanzien van bijvoorbeeld regelgeving spelen hierbij een rol. Ook voor de MSP, de IT-specialist, is het lastig om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Met name kleinere MSP’s hebben moeite alle ballen in de lucht te houden.  

En dan is er natuurlijk nog de concurrentie vanuit de hyperscalers zowel op het gebied van prijs als de continue innovatie. Een onderscheidende waardepropositie met sterke nadruk op jouw klantengroep voorkomt een neerwaartse spiraal met alleen nog prijs als onderscheidend vermogen. In plaats van de zogenoemde Red Ocean kom je daarbij in de gewilde blauwe variant, de Blue Ocean.

Wil je een sterke en concurrerende waardepropositie naar de markt brengen, dan ligt een samenwerking met andere partijen – om toch een complete dienstverlening te kunnen leveren – voor de hand. 

De belangrijkste “asset” die MSP’s hebben, is de relatie met de klant en de vertrouwenspositie die vaak jaren teruggaat. Maar om diezelfde te klant te behouden, zijn innovatie en verandering cruciaal.  Zoals gezegd, de klant verandert, dus als MSP zal je wel mee moeten.

Voordelen van een partner ECO-systeem 

  1. Door samen te werken met partners, kunt u profiteren van een grotere schaalgrootte op het gebied van infrastructuur en de bijbehorende tools die zij bieden
  2. Dit stelt u in staat om te investeren in klanten succes en zo de band met uw klanten te versterken en uit te breiden
  3. Met beperkte of geen voorafgaande investeringen kunt u snel nieuwe waardeproposities testen en ontwikkelen
  4. Door specialistische kennis op het gebied van bijvoorbeeld beveiliging in te kopen bij partners, kunt u deze integreren in uw eigen dienstverlening
  5. Er is geen noodzaak meer om kostbare certificeringen zoals ISO, NEN en ISAE zelf te behalen, aangezien u gebruik kunt maken van de certificaten van uw partners in de samenwerking
  6. Tot slot zorgt een uitgebreider aanbod voor de klant voor een sterkere relatie, doordat u een completere oplossing kunt bieden.

Er zijn dus voldoende redenen om als MSP niet meer alles zelf te doen, maar actief te werken met een ECO-systeem van partners.

Tegelijk zien we ook ontwikkelingen bij de grotere of sterk gespecialiseerde MSP’s. Het bouwen van nieuwe en innovatieve diensten is geen sinecure, niet eenvoudig en ook daar speelt de combinatie van personeel en schaalgrootte natuurlijk een rol.  

Het opzetten van een partnerkanaal kan ook hierbij een oplossing zijn. De MSP-markt consolideert behoorlijk maar niet iedereen is in voor een overname.   

En waar blijft de klant?  

Maar het belangrijkste van alles is natuurlijk: wat heeft de klant hieraan? De afhankelijkheid van IT wordt steeds groter en de complexiteit neemt toe. Het toepassen van IT ter ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen is aan sterke verandering onderhevig.  

Nieuwe ontwikkelingen zoals AI, IOT, Digital Twin en nog veel meer, zijn aan de orde van de dag. Een klant (de ondernemer) heeft dus sterk behoefte aan een partner die zijn business goed begrijpt en hem hierin ondersteunt. Ze willen niet voor elke deeloplossing met een andere leverancier spreken en zelf verantwoordelijk worden voor de integratie.

Als partner zal de MSP dus meer aansluiting moeten zoeken bij de business en minder moeten uitweiden over technologie. Door je klant een totaaloplossing te bieden vanuit een ECO-systeem van partners, ben jij als MSP in staat de juiste waarde voor je klant toe te voegen.

Hoe kan Force21 hierbij helpen met MSP-samenwerking? 

In de MSP-markt is dit fenomeen al aanwezig, maar begint het pas recent aan een opkomst, deels door de vele overnames. De voordelen van een dergelijk model zijn evident. Tegelijk vereist dit wel een verandering bij de MSP. Waar misschien alles zelf doen tot nu toe de standaard was, opent een dergelijke aanpak een heleboel nieuwe mogelijkheden en kansen. En dus vereist dit een andere manier van denken.

Als commerciële specialist in de wereld van MSP’s heeft Force21 als geen ander de kennis in huis op het gebied van Portfolio Innovatie, Marketing, Sales en Commerciele Strategieën. Laat ons u helpen bij het bouwen van een toekomstbestendige MSP-strategie en het creëren van onderscheidende waarde voor uw klanten. Klik hier om uw vrijblijvende gesprek in te plannen en ontdek de mogelijkheden die Force21 voor uw onderneming kan bieden.

Interessante artikelen over Partnering:

De complexiteit van partnermarketing
Nieuwe klanten haal ik wel uit de samenwerking met mijn partners 
De valkuilen van partnering

Thijs heeft uitgebreide commerciële ervaring bij verschillende IT-providers. Hij is gedreven om nieuwe business te ontwikkelen voor klanten. Vooral gericht op de oplossing en de waarde van technologie.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...