Home 5 Blogs 5 Contentstrategie leads to content marketing

Contentstrategie leads to content marketing

Ben jij een IT-enthousiasteling die altijd op zoek is naar manieren om je bedrijf een niveau hoger te brengen? Je bent bij Force21 aan het juiste adres. Als experts in commerciële activiteiten voor IT-bedrijven, zijn we hier om je te helpen bij het navigeren door de wereld van content marketing. Maar voordat we beginnen, laten we even stilstaan bij de basis: contentstrategie.

Wat is contentstrategie en waarom is het belangrijk?

Contentstrategie is de ruggengraat van elke succesvolle content marketing campagne. Het is de blauwdruk die bepaalt welke content je creëert, voor wie je deze maakt, en hoe je deze content verspreidt om je bedrijfsdoelen te bereiken. Maar waarom is het zo belangrijk?

Een doordachte contentstrategie zorgt ervoor dat je content doelgericht en effectief is. Het helpt je om de juiste boodschap, op het juiste moment, aan de juiste mensen te leveren. Dit resulteert in een hogere betrokkenheid, meer leads en uiteindelijk meer klanten. In andere woorden, een solide contentstrategie is de sleutel tot succesvolle content marketing.

In deze blogpost zullen we dieper ingaan op hoe een goede contentstrategie kan leiden tot effectieve content marketing. We zullen tips en trucs delen om je te helpen bij het maken van een contentstrategie die past bij jouw bedrijf en doelen. Dus, ben je klaar om je content marketing naar een hoger niveau te tillen? Laten we dan beginnen! Ben je niet echt een lezer, dan hebben we ook een Podcast over Digitale Content Marketing.

Het belang van contentstrategie voor content marketing

Laten we eerlijk zijn: in de wereld van vandaag, waarin we worden overspoeld met informatie, is het maken van waardevolle content cruciaal voor elk bedrijf dat zijn doelgroep wil bereiken. Maar het is niet genoeg om zomaar wat content te maken en te hopen dat het werkt. Dat is waar contentstrategie om de hoek komt kijken.

Contentstrategie is de blauwdruk voor je content marketing inspanningen. Het is wat ervoor zorgt dat je niet gewoon content maakt, maar goede content. En met goede content bedoelen we content die niet alleen relevant en interessant is voor je doelgroep, maar die ook aansluit bij je merk, je bedrijfsdoelen en de behoeften van je klanten.

Contentstrategie: meer dan alleen content maken

Content marketing is een krachtige vorm van marketing die, indien goed uitgevoerd, kan helpen om merkbekendheid te vergroten, klantbetrokkenheid te stimuleren en leads en verkoop te verhogen. Maar content marketing gaat niet alleen over het maken van content; het gaat ook over het maken van de juiste content. En dat is waar contentstrategie van cruciaal belang is.

Een effectieve contentstrategie helpt je om je publiek te begrijpen: wie ze zijn, wat ze willen, en hoe je hen het beste kunt bereiken. Het helpt je om je boodschap af te stemmen op je publiek, zodat je content aansluit bij hun behoeften en interesses. En het helpt je om je content op een manier te verspreiden die ervoor zorgt dat deze gezien wordt door de juiste mensen, op het juiste moment, en op de juiste plaats.

De kracht van goede content

Goede content is meer dan alleen een leuk stukje tekst of een aantrekkelijk beeld. Goede content is content die waarde biedt aan je doelgroep, die hen helpt, informeert, entertaint, of inspireert. Het is content die een band creëert tussen jouw merk en je publiek, die vertrouwen opbouwt en die je publiek aanzet tot actie.

Een sterke contentstrategie is wat ervoor zorgt dat je content altijd waardevol is voor je publiek, en altijd in lijn is met je bedrijfsdoelen. Het is wat ervoor zorgt dat je content marketing inspanningen resultaat opleveren.

In het volgende hoofdstuk zullen we ingaan op hoe je een effectieve contentstrategie kunt creëren. Maar onthoud: zonder strategie is content marketing slechts schieten in het donker. Met een solide contentstrategie aan je zijde, zul je echter in staat zijn om doelgericht te handelen en te schitteren in je marketinginspanningen.

2. Het creëren van een effectieve contentstrategie: stappenplan

Nu we het belang van contentstrategie in contentmarketing hebben vastgesteld, is de volgende stap het daadwerkelijk creëren van deze strategie. Maar hoe doe je dat? Volg ons stappenplan om jouw contentstrategie te ontwikkelen.

Stap 1: Ken je doelgroep en hun customer journey

De basis voor elke effectieve contentstrategie is een diepgaande kennis van de doelgroep. Het gaat niet alleen om te weten wie ze zijn, maar ook om te begrijpen wat ze willen, welke problemen ze hebben en hoe jouw product of dienst hen kan helpen.

Maar het gaat nog verder dan dat. Je moet ook inzicht hebben in hun ‘customer journey’ – het pad dat ze volgen van het eerste bewustzijn van een behoefte of probleem, tot de uiteindelijke aankoop en zelfs daarbuiten. Door elk stadium van deze reis te begrijpen, kun je content creëren die je publiek op het juiste moment met de juiste boodschap bereikt.

Dit helpt je om content te creëren die niet alleen resoneert met je publiek, maar die hen ook effectief door de customer journey leidt en hen aanzet tot actie. Kennis van je doelgroep en hun customer journey is essentieel voor het creëren van een effectieve contentstrategie.

Stap 2: Zet je doelstellingen uiteen en meet je succes

Wat wil je precies bereiken met je contentmarketing? Wil je je naamsbekendheid vergroten, meer leads genereren of de loyaliteit van je klanten vergroten? Het helder definiëren van je doelstellingen is cruciaal voor het vormgeven van je content marketing plan.

Maar het stellen van doelen is slechts de helft van de strijd. Je moet ook concrete KPI’s (Key Performance Indicators) opstellen om de voortgang en het succes van je contentmarketinginspanningen te meten. Door voortdurend te meten en te analyseren, kun je je strategie bijsturen en verbeteren waar nodig.

Stap 3: Ontwikkel een contentkalender

Een contentkalender is een onmisbaar hulpmiddel voor elke marketeer. Het geeft je een overzicht van wat wanneer gepubliceerd moet worden, zodat je vooruit kunt plannen en je content creatie en publicatie kunt organiseren.

Met een goed gestructureerde contentkalender zorg je voor een consistente stroom van kwaliteitscontent, en kun je ervoor zorgen dat je altijd actueel en relevant blijft voor je publiek. Het helpt je ook om strategisch na te denken over je content en ervoor te zorgen dat deze altijd aansluit bij je doelstellingen en de behoeften van je doelgroep.

Stap 4: Kies de juiste contentformats en -kanalen

Niet alle content is gelijk, en niet alle content is geschikt voor elk kanaal. Zo werkt een blogpost bijvoorbeeld goed op je website, fungeren e-books als een prima download, terwijl infographics beter geschikt zijn voor social media.

Het is belangrijk om te begrijpen welke contentformats het beste werken voor jouw doelgroep en de doelen die je wilt bereiken. Daarnaast moet je weten welke kanalen het meest effectief zijn om je doelgroep te bereiken. Door de juiste formats en kanalen te kiezen, kun je je content afstemmen op de specifieke voorkeuren en gedragingen van je doelgroep.

Stap 5: Implementeer inbound marketing

Inbound marketing is een strategie die zich richt op het aantrekken van klanten door het creëren en delen van waardevolle content. In tegenstelling tot outbound marketing, waarbij je actief op zoek gaat naar klanten door bijvoorbeeld advertenties te plaatsen, gaat inbound marketing over het aantrekken van klanten naar jou toe.

Dit doe je door content te creëren die hen helpt op hun ‘customer journey’. Dit kan variëren van educatieve blogposts en how-to video’s, tot gedetailleerde productgidsen en casestudies.

Het grote verschil tussen inbound en outbound marketing ligt dus in de benadering. Bij outbound marketing ga je actief op zoek naar klanten, terwijl je bij inbound marketing klanten aantrekt door waardevolle content te bieden die hen helpt bij hun behoeften of problemen. In de wereld van content marketing, is inbound marketing vaak de meest effectieve aanpak.

Stap 6: Monitor, leer en optimaliseer je strategie

Als laatste stap – maar absoluut niet de minste – is het van essentieel belang om je contentstrategie voortdurend te monitoren en te optimaliseren. Het is niet voldoende om simpelweg content te creëren en te delen; je moet ook nauwlettend in de gaten houden hoe deze content presteert.

Gebruik je eerder vastgestelde KPI’s om de prestaties van je content te meten. Kijk niet alleen naar oppervlakkige statistieken zoals het aantal views of likes, maar ook naar hoe je content daadwerkelijk converteert – leidt het tot meer aanmeldingen voor je nieuwsbrief, meer downloads van je whitepapers, meer aankopen van je producten?

Gebruik deze informatie om van je successen en mislukkingen te leren, en pas je strategie daarop aan. Misschien merk je dat bepaalde soorten content beter presteren dan andere, of dat je doelgroep op bepaalde tijden van de dag actiever is. Gebruik deze inzichten om je contentstrategie te verfijnen en te verbeteren.

Het opstellen van een effectieve contentstrategie kan een uitdaging zijn, maar met dit stappenplan ben je goed uitgerust om deze taak aan te gaan. En vergeet niet: een doordachte en goed geïmplementeerde contentstrategie is de sleutel tot succesvolle contentmarketing. Neem de tijd om je strategie zorgvuldig te plannen en te verfijnen, en je zult de vruchten plukken van je inspanningen.

3: Contentmarketing: het implementeren van je contentstrategie

Nu je een grondige contentstrategie hebt opgesteld, is het tijd om deze in de praktijk te brengen. Dit is waar contentmarketing echt tot leven komt – het implementeren van je strategie door het creëren en delen van waardevolle content die je doelgroep aantrekt en betrekt.

Het eerste wat je moet doen is je contentkalender in actie brengen. Begin met het plannen, creëren en publiceren van content volgens het schema dat je hebt opgesteld. Dit zorgt ervoor dat er een gestage stroom van relevante en waardevolle content naar je doelgroep gaat, die hen helpt en betrekt bij elk punt van hun customer journey.

Zorg ervoor dat je bij het creëren van je content altijd de behoeften en interesses van je doelgroep in het achterhoofd houdt. Dit betekent dat je niet alleen content maakt over je producten of diensten, maar dat je je focust op het oplossen van problemen, het beantwoorden van vragen en het bieden van waarde aan je publiek.

Het is ook essentieel om je content te promoten. Het is niet voldoende om geweldige content te creëren – je moet er ook voor zorgen dat mensen het zien. Dit betekent dat je gebruik moet maken van alle beschikbare kanalen – je website, social media, e-mail nieuwsbrieven, en meer – om je content onder de aandacht te brengen van je doelgroep.

Ten slotte, vergeet niet om je contentprestaties te meten en te analyseren. Gebruik de KPI’s die je hebt vastgesteld om te zien hoe je content presteert en om inzichten te verzamelen die je kunnen helpen je contentstrategie te verfijnen.

Het implementeren van je contentstrategie door middel van contentmarketing is een doorlopend proces van creëren, delen, meten en leren. Maar met een goed doordachte strategie en een consistente aanpak, zul je in staat zijn om waardevolle content te leveren die je doelgroep aantrekt en hen aanzet tot actie.

4: Content marketing en SEO

Een cruciaal onderdeel van effectieve contentmarketing is SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Dit is de kunst van het optimaliseren van je content zodat deze beter presteert in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Wanneer je contentmarketing en SEO combineert, kun je de zichtbaarheid van je content verhogen, meer verkeer naar je website trekken en uiteindelijk meer leads en klanten aantrekken.

Het begint allemaal met keyword onderzoek. Door te begrijpen welke zoektermen en -frases je doelgroep gebruikt, kun je content creëren die aansluit bij hun zoekopdrachten. Dit helpt je niet alleen om meer verkeer naar je website te trekken, maar ook om relevanter verkeer aan te trekken – mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Maar SEO gaat niet alleen over keywords. Het gaat ook over het creëren van kwaliteitscontent. Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan content die waardevol, relevant en informatief is. Dit betekent dat je je moet concentreren op het creëren van content die echt nuttig is voor je publiek en hen helpt bij hun problemen of vragen.

Daarnaast speelt de technische SEO ook een rol. Dit omvat factoren zoals de snelheid van je website, mobielvriendelijkheid, en de structuur van je website en content. Door aandacht te besteden aan deze aspecten, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je content gemakkelijk kunnen vinden en indexeren, wat de zichtbaarheid ervan in de zoekresultaten zal verhogen.

Het combineren van contentmarketing met SEO is een krachtige manier om je online zichtbaarheid te vergroten, meer verkeer naar je website te trekken en je bedrijfsdoelen te bereiken. Door content te creëren die zowel waardevol is voor je publiek als geoptimaliseerd voor zoekmachines, zul je in staat zijn om te slagen in het competitieve digitale landschap.

5: Voordelen van content marketing voor je leads en sales funnel

Content marketing is een krachtige tool die veel voordelen biedt, vooral als het gaat om het genereren van leads en het voeden van je sales funnel. Door het creëren van waardevolle en relevante content, kun je potentiële klanten aantrekken, engageren en overtuigen om met jouw bedrijf in zee te gaan.

Een van de grootste voordelen van contentmarketing is dat het je in staat stelt om je expertise te demonstreren en vertrouwen op te bouwen bij je potentiële klanten. Jouw content – of het nu blogposts, whitepapers, video’s of andere vormen van content zijn – kan laten zien dat je een expert bent in je vakgebied, dat je begrijpt wat je klanten nodig hebben en dat je ze kunt helpen hun problemen op te lossen. Dit kan potentiële klanten overtuigen dat ze op jou kunnen vertrouwen en je producten of diensten kunnen kiezen.

Daarnaast kan content marketing je helpen om een duurzame relatie op te bouwen met je publiek. Door regelmatig relevante content te delen, kun je een dialoog aangaan met je potentiële klanten, hun vragen beantwoorden, hun zorgen wegnemen en hen waarde bieden op een manier die traditionele vormen van online marketing niet kunnen.

Bovendien kan content marketing helpen om je sales funnel te voeden. Door verschillende soorten content te creëren voor de verschillende stadia van de buyer’s journey, kun je potentiële klanten door de funnel leiden, van bewustwording tot overweging tot besluitvorming. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer leads en meer sales voor je bedrijf.

Kortom, content marketing biedt tal van voordelen voor je leads en sales funnel. Lees meer over Succesvolle markting in ons blog: Blijvend leads genereren. Door het creëren van waardevolle, relevante en boeiende content, kun je je online zichtbaarheid vergroten, vertrouwen opbouwen bij je publiek, duurzame relaties opbouwen en uiteindelijk je bedrijfsresultaten verbeteren.

6. De rol van Force21 in je contentstrategie en marketing

Force21 is niet zomaar een marketingbureau. Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van IT-bedrijven zoals het jouwe om te groeien. Wij begrijpen dat marketing vaak over het hoofd wordt gezien in de technische industrie, maar wij geloven dat het een cruciale rol speelt bij het vinden en binden van de juiste klanten. Maar hoe doen we dat precies?

Bij Force21 begint alles met relevantie. We weten dat je boodschap herkenbaar moet zijn voor je nieuwe klanten. Daarom besteden we veel tijd aan het begrijpen van de wereld van je klant. Door een goede mix van kennis over zijn organisatie, technologie in zijn markt en menselijk gedrag, kunnen we een boodschap samenstellen die stimulerend is en de klant uitdaagt om met ons te kijken naar de mogelijkheden die IT kan bieden.

Diensten en oplossingen die Force21 biedt op het gebied van content marketing

We hebben een breed scala aan diensten en oplossingen om je te helpen je contentmarketing naar een hoger niveau te tillen. Hier zijn enkele manieren waarop we dat doen:

 1. Het bouwen van je verkoopfunnel:
  Door een reeks stappen te volgen, helpen we je een goed afgeronde verkoopfunnel te bouwen.
 2. Ontwikkeling van je Go-to-market:
  We helpen je bij het ontwikkelen van je unieke go-to-market strategie, inclusief het bepalen van je ambitie, doelen, DNA, identiteit, USP’s, ideale klant, doelgroepen, relevante thema’s, portfolio, aanbod, waardepropositie en validatie met klanten en in de markt.
 3. Growth hacking:
  We gebruiken een creatieve, datagedreven aanpak om snel en effectief groei te bereiken. We testen en vergelijken voortdurend verschillende ideeën om te bepalen wat werkt, zonder veel geld uit te geven aan traditionele marketinginspanningen.
 4. Het creëren van relevante verhalen:
  We creëren content die resoneert door echt te begrijpen wat er toe doet voor jouw klanten. We laten zien dat we hun frustraties en problemen kennen. We creëren verhalen die aansluiten bij klantvragen en ontwikkelingen. We tonen leiderschap en expertise door kwesties vanuit een ander perspectief te belichten.
 5. Implementatie:
  Na de voorbereiding voeren we ook de marketingactiviteiten voor je organisatie uit. Afhankelijk van hoe we het beste kunnen aansluiten bij je doelgroep, voeren we leadcampagnes uit. Dit kan via social media, e-mail, reclame, evenementen of andere (combinatie van) marketingcampagnes zijn. We doen dit met verschillende marketingautomatiseringstools en op basis van growth hacking.

Succesverhalen van klanten van Force21

We hebben al veel IT-bedrijven geholpen om hun contentmarketing naar een hoger niveau te tillen. Een voorbeeld hiervan is Claranet, een ambitieuze en gerenommeerde IT-provider. Ze waren op zoek naar een sparringpartner om een nieuwe propositie scherp te definiëren. Force21 werd gevraagd om mee te denken over de strategie, ondersteuning te bieden tijdens dit proces en om een breder beeld te helpen vormen. Na een aantal inspirerende sessies, waarbij moeilijke vragen niet werden vermeden, kwam hun grenzeloze IT naar voren als een van de verborgen krachten. Dit is verder uitgerold in hun nieuwe Borderless IT-propositie. De eerste klanten zijn al aan boord​.

Samenvatting

Bij Force21 geloven we in de kracht van contentmarketing om je bedrijf te laten groeien. We bieden een reeks diensten aan om je te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van je contentstrategie. Of je nu hulp nodig hebt bij het definiëren van je ideale klant, het ontwikkelen van je go-to-market strategie, het uitvoeren van growth hacking experimenten, het creëren van relevante verhalen of het implementeren van je marketingactiviteiten, we staan voor je klaar.

Ben je klaar om je contentmarketing naar een hoger niveau te tillen? Neem dan vandaag nog contact op met Force21. Laten we samen werken aan het bereiken van je groeidoelstellingen en het maken van jouw succesverhaal!

Auteur: Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...