Home 5 Blogs 5 Terug naar kantoor!

Terug naar kantoor!

Terug naar kantoor!

Ondanks de recente full lock-down, zien we licht aan het einde van deze corona tunnel. De snelle ontwikkeling van een Corona vaccin, maakt dat er uitzicht is op het einde van de lock-down. Wij horen het ook in onze gesprekken, men kijkt uit naar versoepeling door de overheid. Men kijkt uit om weer terug naar kantoor te gaan in 2021! Wat natuurlijk heel opvallend, en logisch tegelijk is.

Opvallend omdat bedrijven gewoon door hebben gewerkt, ook al zat het merendeel van de medewerkers thuis. Uiteraard ging niet alles heel soepel, efficiënt of volledig, maar, de dagelijkse werkzaamheden werden gewoon uitgevoerd.  Dit leidde tot weinig tot geen files, een effectieve vergadercultuur, en een hoge adoptie van werkplek technologie. Prima ontwikkeling zou je zeggen.

Maar ook weer logisch om terug te gaan naar kantoor, omdat er toch een soort sociale armoede is ontstaan. Iedereen wil vooral terug naar kantoor om de collega’s eindelijk weer eens echt te spreken. Werk is niet alleen een plek om geld te verdienen, er zit ook een hele sociale drive achter werken. We zijn en blijven groepsdieren.

Terug naar vroeger?

Dus wat betekent dat voor de IT, en specifiek voor de MSP, de provider van de werkplek, en andere IT-diensten? Deze diensten hebben dit jaar een enorme vlucht gemaakt in zowel nieuwe oplossingen als in gebruik. In een keer moesten bedrijven wel met Teams gaan werken. Dus als ze niet hadden, vlogen de spoedbestellingen binnen bij de provider. En hadden ze het wel, wilden bedrijven vooral geholpen worden hoe er mee om te gaan. Adoptie van de middelen in de organisatie en bij de medewerkers op kantoor.

Maar… er is ook een keerzijde van het digitale werken. Zoals al gezegd, de sociale armoede. Maar ook bijvoorbeeld het digitaal aansturen is nog vrij onbekend en daarmee moeilijker dan gedacht. Of de begeleiding van de mensen vanuit HR. Denk alleen maar aan beoordelingen en waarderingen. Ook lopen processen goed, maar de echte grote vernieuwingen of innovaties gaan intern langzamer dan gepland. De groepscreativiteit in een organisatie ontbreekt.

Dus hoe nu verder? De meeste werkplekken zijn ofwel geüpgraded of geleverd, dan wel dat de budgetten die voor IT gereserveerd waren, meer dan zijn uitgegeven. De koek is op. Vergeet ook niet dat we toch echt in een crisis zitten die wel even doorgaat nog. Herstel komt, maar is er niet binnen een maand. Meer technologie is dan niet de oplossing.

Wat kan jij doen als Service Provider?

Dat heeft dus impact op de business van de IT-service provider. Waar ligt jouw groei?

1.

Meer middelen verkopen

Meer werkplek technologie proberen te verkopen binnen het kantoor. Misschien slimmere oplossingen, zoals Microsoft die bedrijven in hun waarde verder wil ondersteunen middels een Office E5 oplossing in plaats van een E3. Dat is voor jou een vervangingsmarkt, meer omzet, en iets meer marge. Daar ligt jouw echte toekomstige waarde volgens ons dan ook niet.

2.

Hybride leren werken

Wat betekent het, dat als na de eerste run terug naar kantoor, de mensen daar blijven? Zouden alle goede lessen van thuiswerken overboord worden gegooid? Dat ligt op de loer…, managers die het toch fijn vinden om hun mensen weer direct bij ze te hebben. Die hun controle angst weer laten gelden.

Daar ligt ook een van de uitdagingen van adoptie. Van het verdere uit nutten van de waarde van de IT-middelen. Daar kan een toekomstige rol van de IT-provider liggen. Hoe zorg je voor meer waarde door een hybride vorm van thuis en kantoorwerk te realiseren. Dus geen hybride Cloud, maar hybride werken.

3.

Innovatie stimuleren

ls gezegd, de innovatie van bedrijven is er wel, maar op een ander tempo dan voorheen. Daar ligt ook een rol voor een Service Provider.  Ben je op de hoogte van de innovatie kalender van je klant? Op welke vlakken staat digitalisering daarin op de agenda?   Nieuwe technologie gaat op termijn echt een enorm verschil maken.

Hoe kan jouw dienst daar een rol in spelen? Welke gesprekspartner ben je al in zijn innovatie agenda en ontwikkeling? Wij zien dat de afstand tussen de onderdelen binnen een organisatie waar de innovatie wordt bepaald en IT nog heel groot is. Maak dat gat kleiner!

Ons advies is vooral, denk vooruit!  Ga zelf met je eigen mensen om tafel zitten, maar vooral met je klanten. Want dat kan ook weer als alles opengaat. Zorg voor COVID-evaluatie of impact besprekingen met ze. Wat hebben jullie samen geleerd, en hoe nu samen vooruit?  Denk daarbij over je eigen grenzen heen.

Want een ding hebben we wel geleerd, zonder technologie was de economie dood geweest. Nu is het zaak die waarde door te zetten. Nu is het aan jou!

Wil je meer weten hierover? Op 8 januari 2021 organiseren we hierover een webinar. Krijg inzicht van ons MSP team en van je collega’s in de markt hoe je hier verder de volgende stap kan zetten.

Thijs heeft uitgebreide commerciële ervaring bij verschillende IT-providers. Hij is gedreven om nieuwe business te ontwikkelen voor klanten. Vooral gericht op de oplossing en de waarde van technologie.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...