Home 5 Blogs 5 Marktconsolidatie, mee doen of niet?

Marktconsolidatie, mee doen of niet?

Dat is de grote vraag die bij een groot aantal onafhankelijke MSP’s momenteel speelt. Een vraag waar alleen jij als eigenaar van een zelfstandige MSP antwoord op kunt geven. Jouw keuze is namelijk volledig afhankelijk van jouw persoonlijke ambities en overtuigingen. De betekenis die je wilt maken met je bedrijf en haar dienstverlening. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook: Make Meaning – welke betekenis heb jij?

Maar dat is geheel vanuit jezelf geredeneerd. Wat zijn de sterke en zwakke punten van een zelfstandig bestaan? En welke kansen en bedreigingen in de markt zijn van invloed op een dergelijke keuze? Door op deze manier naar de markt en je eigen bedrijf te kijken kan het eenvoudiger zijn om voor jou de juiste keuze te maken. En kun je kijken of je onderdeel wilt worden van partijen als Arcus ITBroad HorizonhalloInterstellarSentiaTeam.Blue, Techone, TWS of juist je eigen koers wilt blijven varen.

SWOT

Voordelen

Door de marktconsolidatie ontstaat een kleine groep partijen die een groot gedeelte van de richting van de markt bepalen. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons artikel: De provider markt consolideert, next steps? Dit soort grote partijen zullen vooral door branding en merkbeleving een positie in de markt claimen. Waarbij dit gericht zal zijn om een groot gedeelte van de markt aan te spreken.

Voor de zelfstandige MSP’s is wendbaarheid een groot voordeel. Hierdoor kan je je beter aanpassen aan de specifieke veranderende wensen vanuit een specifieke doelgroep. Dus door te kiezen voor een specialisatie in dienstverlening, doelgroep, regio, technologie of een combinatie hiervan kan je als zelfstandige partij een voordelige positie creëren.

En met het kiezen van een specialisatie moet je niet stoppen bij je verkoop en marketing, maar moet je ook je portfolio en technologie specialistischer ontwikkelen. Als kleinere en middelgrote MSP kan je je bijvoorbeeld als branche specialist positioneren, met specifieke branche oplossingen. De challenger van de grotere providers in die specifieke markt. Hierbij kan je gebruik maken van een hele gerichte commerciële aanpak.

Nadelen

Door de marktconsolidatie krijgen de nieuwe grote partijen een sterke positie bij de leveranciers. Dit zal vooral een groot financieel voordeel opleveren voor de geconsolideerde partijen. Dit voordeel zal op twee manieren worden ingezet, namelijk als extra winstmarge voor de aandeelhouders. En als tweede als concurrentiemiddel om de verkoopprijs in de markt te verlagen. En daarmee het marktaandeel te vergroten.

Als zelfstandige partij is het momenteel haast onmogelijk om met prijs op te boksen tegen de grote partijen. Dit komt omdat, zoals hierboven beschreven, de geconsolideerde partijen juist het financiële voordeel inzetten om de concurrentie positie te verbeteren. Momenteel zal je dus als zelfstandige partij een premium dienst moeten leveren. Op die manier blijft jouw klant bereid om extra te betalen voor de dienst.

Kansen

Door de huidige nationale consolidatie en de trek naar het buitenland is de kans heel groot dat binnen 5 tot 10 jaar hele grote Europese spelers zullen ontstaan in de MSP markt. Deze partijen zullen een zeer groot gedeelte van de gehele Europese markt bedienen met hun gestandaardiseerde diensten en producten.

Voor kleine partijen ligt de kans bij de snelheid. Onder andere de snelheid waarmee nieuwe technologieën kunnen worden ingezet. Gezien de huidige snelheid van de ontwikkeling in de markt, is het voor kleinere partijen eenvoudiger om deze nieuwe technologieën op hun waarde in te schatten en in te zetten op die plekken waar ook direct de meeste waarde ontstaat. Juist bedrijven die zelf het verschil willen maken met de inzet van nieuwe technologieën, kunnen beter worden bediend door kleine, specialistischere MSP’s.

Bedreigingen

In de Cloud industrie is de grootste bedreiging dat een nieuwe technologie de huidige oplossingen overbodig maakt. Hierbij kan het zijn dat een dergelijk technologie wordt gevoed door de huidige leveranciers van de markt, maar het is ook mogelijk dat deze komt van nu nog volledig onbekende partijen.

Deze bedreiging is van toepassing op de gehele markt. Mocht deze nieuwe technologie worden ontwikkeld door de huidige leveranciers in de markt, denk aan Microsoft, Amazon, Dell, etc, dan zijn de grote geconsolideerde partijen in het voordeel. Zelfstandige MSP’s staan echter veel dichterbij bij hun klant, en daarmee de uiteindelijke markt. Dergelijke nieuwe ontwikkelen komen veelal vanuit onbekende partijen. Zelfstandige MSP’s worden door hun persoonlijke aanpak eerder op de hoogte gebracht van dergelijke nieuwe ontwikkelingen. Hiermee kan je als zelfstandige partij een bedreiging omzetten in een kans.

Force21 - Ambitie - Marktconsolidatie - Keuzes

Conclusie

Zoals reeds aangegeven is je eigen ambitie een belangrijke drijfveer voor jouw keuze. Maar via bovenstaande punten hebben we inzichtelijk gemaakt dat een medaille altijd twee kanten heeft. Zo ook de marktconsolidatie medaille.

Consolideren:

Met het aansluiten bij de grotere partijen ben je een stuk zeggenschap kwijt, maar win je aan volume en financiering. Aansluiten bij een partij die nationaal een van de belangrijkste service providers wordt, met mogelijk zelfs internationale ontwikkelingen, kan zeer aantrekkelijk zijn.

Zelfstandig:

Als zelfstandige MSP kan jij met jouw team van zeer grote toegevoegde waarde zijn voor een specifieke markt of groep klanten. Deze klanten zullen veel waardering hebben voor jouw aanpak en kennis van zaken.

Helaas, geen eenduidig antwoord, maar wel voldoende ruimte voor beide ideeën. Vanuit onze expertisevinden we dan ook dat zowel de grotere partijen als de zelfstandige MSP partijen zich moeten gaan ontwikkelen. Een helder, herkenbaar geluid, met duidelijke toegevoegde waarde voor hun klanten en doelgroepen.

Voor grote partijen gaat het vooral om een helder, herkenbaar geluid met toegevoegde waarde voor een groot gedeelte van de gehele markt. En bij specialistischere partijen juist om een helder, herkenbaar geluid met toegevoegde waarde voor een specifieke doelgroep. Voor beide is ruimte in de markt en beide hebben bestaansrecht.

Als Force21 helpen we service providers vooral met de (her)positionering, de go-to-market en daarna de uitvoering daarvan in portfolio ontwikkeling, marketing en sales.

Artikel door Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...