Home 5 Blogs 5 Wat heeft marketing met landbouw te maken? 

Wat heeft marketing met landbouw te maken? 

Wat heeft marketing met landbouw te maken?

En om maar gelijk met de conclusie in huis te vallen: alles moet groeien.

Hoewel marketing en landbouw op het eerste gezicht verschillende werelden lijken, hebben ze veel gemeenschappelijke aspecten. Beide vereisen planning, strategie, geduld en zorgvuldige uitvoering om succesvol te zijn.

Door de synergie tussen marketingprincipes en landbouwprocessen te begrijpen, kun je als MSP’er je marketinginspanningen verbeteren. 

Net zoals bij een boer de mais of tarwe groeit – en hij geduld nodig heeft – geldt hetzelfde voor marketing. Ook hier moet je marktbenadering groeien en heeft het tijd nodig.

Dit betekent niet dat je achterover in je stoel moet zitten wachten, je moet juist doorzetten en volhouden.

Deze groei is onder te verdelen in 4 fasen: Bewerken, zaaien, groeien en oogsten. 

Bewerken 

Voordat een boer zijn zaad kan uitzaaien, moet de grond eerst bewerkt worden. Anders valt zijn zaad op droge grond en is het voer voor de vogels.

Bij marketing is dat niet anders. Voordat je als MSP’er begint met een marketingcampagne, heb je een strategie nodig en moet je marktonderzoek doen. Het begrijpen van je doelgroep, hun behoeften, voorkeuren en concurrentielandschap is cruciaal om effectieve marketingcampagnes te ontwikkelen. 

Doe je dit niet, dan gooi je jouw marketingbudget zo over de bühne – net als de vogels die het zaad opeten bij een boer. Want je kan als MSP’er om nieuwe klanten binnen te halen heel leuk advertenties plaatsen op LinkedIn of Google.

Maar zoeken ze op de zoekwoorden in je Adwords advertentie? Of benoem je de juiste pijnpunten in je posts op LinkedIn om ze aan te spreken? 

Het bewerken van je marketingstrategie is essentieel voordat je actief aan de slag gaat.

Dit omvat grondig onderzoek naar je doelgroep; wat speelt er bij jouw doelgroep? Waar heeft jouw doelgroep behoefte aan? Wat heb je jouw doelgroep te bieden? En via welke kanalen je jouw doelgroep bereiken? 

Zaaien 

Na het bewerken van de grond gaat een boer zaaien. Dat zaaien kun je bij marketing vertalen naar de eerste periode waarin je jouw stem laat horen, bijvoorbeeld op LinkedIn. Je begint met branding en laat mensen kennismaken met je bedrijf.  

Als je begint met een marketingcampagne, ga je content zaaien. Je stuurt relevante topics naar de doelgroep en deelt posts met pijnpunten, met als doel de potentiële klant bewust onbekwaam te maken. Je zaait de boodschap onder de doelgroep.

Een huisstijl en herkenbaarheid zijn hierbij heel belangrijk, evenals de tone of voice van je berichten. Spreek je mensen aan met ‘je’ of ‘u’, bijvoorbeeld? 

Het zaaien in marketing draait om het verspreiden van je boodschap en het creëren van bewustwording bij je doelgroep. Dit kan via verschillende kanalen, zoals sociale media, e-mailmarketing en contentmarketing.

Maar houd bij het zaaien van je boodschap rekening met seizoensgebondenheid. Zoals landbouwactiviteiten afhankelijk zijn van seizoensgebonden patronen, is marketing ook afhankelijk van timing en seizoensinvloeden.

Bij het plannen van je marketingcampagnes is het belangrijk om rekening te houden met specifieke periodes waarin je doelgroep ontvankelijker is voor je boodschap.

Je kan het hele jaar bezig zijn met marketing, maar speel goed in op specifieke periodes zoals de kerst en de zomervakantie. Denk bijvoorbeeld aan het delen van E-books in de zomer om mee te nemen op reis. 

Gebruik in deze groeiperiode ook de juiste technologie. Zowel landbouw als marketing hebben baat bij innovatie en het gebruik van nieuwe technologieën.

In de landbouw kunnen geavanceerde landbouwtechnieken en precisielandbouw de opbrengst vergroten. In marketing kunnen nieuwe tools en technologieën, zoals geautomatiseerde marketingsoftware en kunstmatige intelligentie, je helpen om je marketinginspanningen te optimaliseren en te schalen.

Als je hier vragen bij hebt willen we je graag adviseren. 

Groeien 

En dan komt het lastigste stuk – zowel bij een boer als bij een Managed Service Provider.

Wachten…

Dit is het punt waarop vaak de reactie komt dat het niet werkt. Wachten betekent niet dat je lekker kan gaan luieren, maar je moet hier doorzetten, blijf vasthouden aan je contentplanning.

Net zoals een boer zijn land dagelijks controleert, bemest en water geeft, blijf jij je content monitoren.

Hoe reageert je doelgroep, welke content scoort goed, doet video het beter dan enkel een landingspagina?

Anticipeer hierop, en pas indien nodig je content aan – het is een doorlopend proces. Vergeet niet dat je boodschap moet groeien, deze moet bewustwording creëren. Er gaat tijd overheen voordat mensen beseffen dat ze iets nodig hebben, en dan denken ze aan jou. Want jij bent al die tijd aan het nurturen geweest. 

Groeien in marketing betekent dat je boodschap geleidelijk aan bekendheid krijgt en impact heeft op je doelgroep. Dit kost tijd en consistentie. Het gaat erom dat je deze fase doorzet en je doelgroep blijft bereiken, en waardevolle content levert die hun interesse wekt en hun behoeften adresseert. 

Wat je hierin wel kan doen is aanpassen. Als je ziet dat de groei langzamer gaat dan verwacht, wees dan vrij om her en der wat tweaks toe te passen.

Een mooie methode hiervoor zijn A/B tests. Stuur twee mails de wereld in en kijk waarop het meest geklikt wordt. Of deel twee posts op LinkedIn met beide een andere tone of voice of een andere afbeelding. Zo kan je kijken wat werkt en je campagne erop aanpassen. 

Oogsten 

En dan komt het stuk waar sales heel blij van wordt, en de boer ook – oogsten!

Het oogsten in marketing verwijst naar het moment waarop je de vruchten plukt van je inspanningen. Na verloop van tijd zul je in je nurturingproces zien dat mensen geïnteresseerd raken en uiteindelijk veranderen in potentiële leads – MQL’s (Marketing Qualified Leads).

De volgende fase is dat je een geïnteresseerde en gekwalificeerde doelgroep gecreëerd hebt die klaar is voor een verkoopgesprek – SQL’s (Sales Qualified Leads). Hier neemt het salesteam het over om deze leads verder te nurturen en om te zetten in klanten.  

En niet geheel onbelangrijk is het meten. Net zoals een boer de opbrengst van zijn gewassen meet, is het essentieel om de resultaten van je marketinginspanningen te meten.

Door de prestaties van je campagnes te analyseren, kun je inzicht krijgen in wat wel en niet werkt, zodat je je strategie kunt aanpassen en verbeteren. 

En nu jij! 

Herken jij jezelf in het bovenstaande verhaal? In welke marketingfase zit jij? Welke fase gaat juist goed, of juist niet goed?

Als je meer zou willen weten hoe je jouw marketingfases goed kan inrichten en uitvoeren, wij denken graag met je mee! 

Auteur: Mike Nuijs

Mike heeft een brede en jarenlange ervaring in de (online) marketing. Hij combineert zijn kennis over online marketing, content creatie en social advertising om onze klanten te ondersteunen bij hun marketingvraagstukken en campagnes.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...