Home 5 Blogs 5 Henry Ford en Portfolio Management

Henry Ford en Portfolio Management

Henry Ford staat niet bekend om zijn Portfolio Management skills, maar en bekende uitspraak van Henry Ford is:

If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.

Snellere paarden zouden namelijk zorgen voor sneller vervoer. Nog niemand had nagedacht over de mogelijkheid dat een koets ook zou kunnen rijden zonder paard als aandrijving. Juist door deze nieuwe uitvinding heeft Henry Ford ons straatbeeld voor altijd veranderd.

Binnen de ICT (Informatie & Communicatie Technologie) zijn we continu bezig met innovatie. Juist deze drang naar de New New Thing heeft gezorgd voor een snelle groeicurve in de IT-ontwikkeling. En daarmee ook voor de rol van ICT binnen de gehele samenleving. Zoals de auto ten tijde van Henry Ford. En dat gaat wel over Portfolio Management.

Portfolio Management

Binnen Portfolio Management onderscheiden we twee belangrijke taken:

  1. Het vinden van de New New Thing
  2. Bouwen van een set van producten dat invulling geeft aan de behoefte van onze klanten

Om goed invulling te geven aan de New New Thing zijn portfolio- en productmanagers van IT-providers veel in gesprek met leveranciers. Deze leveranciers komen met verbeteringen van bestaande producten of met geheel nieuwe oplossingen. Sommige van deze verbeteringen en oplossingen zijn naar voren gekomen uit marktonderzoeken, andere waren eigen irritaties en sommige omdat het eindelijk technische mogelijk is. Vaak zijn deze gesprekken toeval, door de sales aanpak van deze leveranciers die aan IT providers willen verkopen.

Om inzicht te krijgen in de behoeftes van hun klanten praten portfolio- en productmanagers veel met hun verkoopteams (lees meer over onze Sales aanpak) en natuurlijk klanten. Daarnaast wordt gretig gebruik gemaakt van materiaal van onderzoeksinstituten zoals Gartner en Forrester om inzicht te krijgen in de toekomstige behoeftes van klanten. Ook inzichten vanuit Big Data Analyses binnen hun eigen klanten zorgen voor nieuwe inzichten voor portfolio- en productmanagers.

Maar, heeft Henry Ford de auto nu gebouwd vanuit het aanbod van de verschillende onderdelen, of… vanuit de intrinsieke behoefte aan snel vervoer?

Waar ligt bij jou de voorkeur?

Als je nu eens kritisch kijkt naar je eigen portfolio ontwikkeling, waar wordt bij jou de meeste tijd aan besteed?

Bij Force21 zien we dat bij veel IT Providers de nadruk ligt bij het vinden van de New New Thing. Portfolio- en Productmanagers zijn voor meer dan 60% van hun tijd bezig met het vinden van nieuwe producten. En dat nieuwe gelanceerde producten veelal worden verkocht aan een nieuwe doelgroep.

Daarnaast zien we ook nog een 3e taak die voortkomt uit de vele overnames die zich binnen de ISP-branche afspelen. Dat is namelijk portfolio rationalisatie. Door het samengaan van verschillende bedrijven moeten de portfolio’s op elkaar worden afgestemd en een nieuw consistent portfolio worden gebouwd. De drijfveer hierachter is meestal om het onderhoud aan de verschillende platformen te minimaliseren en de bezettingsgraad te verbeteren.

Uitdaging

Bij Force21 zijn we van mening dat de grootste uitdaging voor IT-bedrijven ligt bij het creëren van waardevoor de behoefte in de gestelde doelgroep. Welke oplossing bied jij voor de waarde behoefte bij jouw klanten? We blijven zien dat IT-bedrijven in de communicatie vooral gericht zijn op het bieden van functionaliteit en technologie. (zie ook ons artikel: Wat voor soort Provider bent u?).

Terwijl de doelgroep worstelt met een groot aantal uitdagingen waar technische oplossingen wellicht het antwoord zijn, maar niet weten welke oplossing tot de beste resultaten leidt. Juist deze mismatch in de communicatie vanuit de IT-bedrijven en het perspectief van de doelgroep leidt tot veel onbegrip voor de waarde die IT-bedrijven kunnen creëren.

Advies

Bij Force21 vinden we dat juist in deze waarde perceptie een belangrijke taak ligt voor de portfolio- en/of productmanager. Door het gesprek met de klant kan de portfolio manager juist het perspectief van de klant goed bepalen. Hierdoor is de rol van portfolio manager cruciaal om de connectie te maken tussen de belevingswereld van de klant en de mogelijkheden van de producten en diensten van de ISP.

Tip:

Door het feit dat portfolio- en productmanagement een steeds belangrijker taak binnen IT Providers is gaan innemen, zal in de toekomst ook meer rekening moeten worden gehouden met het afscheid nemen van bestaande producten. Deze portfolio rationalisatie zal een belangrijke taak binnen het ISP-portfolio.

Wij zijn dan ook van mening dat een portfolio manager ongeveer 60% van zijn tijd bezig moet zijn met het bouwen van een portfolio dat aansluit bij de belevingswereld van de klant. En ongeveer 20% met het vinden van de New New Thing. Henry Ford heeft ook eerst de auto bedacht en daarna de onderdelen erbij gezocht, niet andersom.

Conclusie

Door geniale breinen zoals Henry Ford rijden we inmiddels niet meer met paard en wagen. Echter vandaag de dag bestaan er vele succesvolle autobedrijven.

Dus bent u net als ik, niet zo geniaal als Henry Ford, dan is het verstandig om je in de belevingswereldvan je klant te verdiepen en daar een set van diensten voor te ontwikkelen die direct waarde leverenvoor u klant dat is wat wij Portfolio Management noemen.

Artikel door Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Brainstormen?

Wil je meer weten of kennismaken? Plan een vrijblijvende afspraak met Thijs van Hofwegen, de oprichter van Force21.

Meer insights

Loading...