Home 5 Blogs 5 Een nieuw tijdperk in de IT-dienstensector: kansen en bedreigingen

Een nieuw tijdperk in de IT-dienstensector: kansen en bedreigingen

Als voormalig speler in de IT-dienstensector begrijp ik de uitdagingen en kansen die zich voordoen in de snel veranderende wereld van IT-diensten goed. 

In een recent rapport van de ING wordt aangegeven dat de consolidatie in de Nederlandse IT-dienstensector zal vertragen, maar toch zal doorzetten.  Van 2017 tot 2022 is het aantal fusies en overnames in de IT-dienstensector gestegen van 290 naar 620 transacties. Dat is een jaarlijkse groei van ruim 16%, dat is ruim 4% meer dan het aantal overnames in de gehele Nederlandse economie.

Het rapport benadrukt enkele belangrijke factoren die deze trend drijven, waaronder de veranderende klantvraag, arbeidstekorten, en de druk op de marges vanwege de standaardisering van IT-diensten.

De veranderende klantvraag 

De klantvraag verandert snel. Klanten vragen nu om een breder scala aan diensten van hun IT-provider. Het leveren en beheren van digitale werkplekken is niet langer voldoende. Klanten vragen ook om dataveiligheid, cyberbeveiliging en het leveren en beheren van IT-infrastructuur. Als IT-serviceprovider komt de klant met al zijn vragen bij jou. Het lijkt alsof je een one-stop-shop moet worden voor je klanten. In staat moet zijn om hen te helpen met alles wat met IT te maken heeft.

Maar hoe weet jij wat die klantvraag is? Hoe kun je je portfolio aanpassen om te voldoen aan deze veranderende vraag?

Hoewel het belangrijk is om een breed scala aan diensten aan te bieden, is het net zo belangrijk om inzicht te hebben in de specifieke behoeften van je klant. Je moet je richten op het identificeren en begrijpen van de unieke behoeften van je klanten. Op basis van die behoeften en op basis van je standaarddiensten op maat gemaakte oplossingen ontwikkelen die waarde toevoegen aan hun bedrijf.

Ik raad je aan om je te richten op differentiatie. Speel in op specifieke klantvragen. En ga vervolgens op zoek naar soortgelijke klantvragen in de markt. Op die manier spreek je een specifieke groep aan en ben je in staat om unieke waarde toe te voegen. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in het leveren van geavanceerde cyberbeveiligingsdiensten voor bedrijven in de financiële sector, of in het ontwerpen van IT-oplossingen voor bedrijven in de gezondheidszorg.

Door je te differentiëren, maak je jezelf niet alleen aantrekkelijker voor je doelklanten, maar onderscheid je je ook van je concurrenten. Dit stelt je in staat om diepere en waardevollere relaties op te bouwen met je klanten, wat kan leiden tot hogere klantloyaliteit en meer bedrijfsgroei.

Arbeidstekorten en fusies

Het personeelstekort in de IT-sector vormt een aanzienlijke hindernis voor groei. Ruim 42% van de ondernemers geeft aan dat het niet vinden van de juiste medewerkers de grootste reden is voor het niet verder kunnen groeien. De noodzaak om bekwaam personeel te werven heeft een opwaartse trend in fusies en overnames geïnitieerd, omdat deze strategie bedrijven in staat stelt om getalenteerde werknemers te vergaren.

Hoe ga je om met deze complexe situatie? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw organisatie aantrekkelijk blijft, zowel voor huidige en toekomstige medewerkers als voor mogelijke overnamepartners?

Ook hierbij helpen differentiatie en unieke waardeproposities. Door je te onderscheiden in de markt en een unieke cultuur te creëren die aantrekkelijk is voor medewerkers, kun je je bedrijf aantrekkelijker maken. Dit kan door te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers, door flexibele werkmogelijkheden te bieden of door een innovatieve en inclusieve bedrijfscultuur te bevorderen.

Daarnaast kan het aanbieden van unieke diensten of producten, of het richten op specifieke niches in de markt, je bedrijf aantrekkelijk maken voor potentiële overnemers. Deze strategieën kunnen helpen om zowel de huidige personeelstekorten aan te pakken als om aantrekkelijk te blijven in een markt die steeds meer geconsolideerd raakt. 

De rol van Force21

Bij Force21 begrijpen we de uitdagingen waarmee jij als IT-serviceprovider geconfronteerd wordt. Ons team bestaat uit ervaren marketeers, innovatieve productontwikkelaars en succesvolle Commercieel Managers met een schat aan ervaring in Cloud, Hosting, Service Providing en SaaS. We zijn niet slechts een dienstverlener, maar een strategische partner die jouw succes in de unieke markt waarin je opereert, actief bevordert.

We helpen je door bedrijfsoplossingen op maat te ontwikkelen die naadloos aansluiten bij de constant veranderende eisen van de IT-sector en de behoeften van jouw klanten. Belangrijker nog, we zetten onze uitgebreide marktkennis in om je te ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beslissingen, waardoor jouw concurrentievoordeel gemaximaliseerd wordt.

Met Force21 aan jouw zijde ben je niet alleen voorbereid op de toekomst van IT-services, maar word je een drijvende kracht in de vormgeving ervan.

Overweeg je zelf een overname of investering? Snappen we. Wil je meer inzicht. Snel en concreet. Force21 levert ook een Commerciële Due Diligence (CDD).

Auteur: Tjarko Kwee

Tjarko is een zeer ervaren commercieel directeur die bij verschillende hosting- en cloudproviders heeft gewerkt. Hij is gedreven om recurring business mogelijk te maken, waarbij hij de resultaten bewaakt.

Samen de kansen voor jouw bedrijf bekijken?

Wil je meer weten over dit onderwerp of kennismaken met Force21? Plan een vrijblijvende afspraak met Tjarko Kwee, managing partner van Force21.

Meer insights

Loading...